Obamas val: Joe Biden

Foto: Obama har valt Joe Biden till vicekandidat i det amerikanska presidentvalet, uppger flera amerikanska medier.
NYHETER

Joe Biden, 65, senator från Delaware, blir Barack Obamas vicepresidentkandidat i det amerikanska presidentvalet.

Det bekräftas nu av Obamas egen officiella sida.

”Barack har valt Joe Biden att bli hans kampanjkamrat” är texten som just nu möter besökarna till den demokratiske presidentkandidatens egen hemsida.

Biden har vid två tillfällen själv försökt nå vita huset som president. En gång 1987 och även i år som tidig konkurrent till Barack Obama och Hillary Clinton.

Tungt namn i partiet

Enligt Barack Obama ville han utse en vicepresidentkandidat som utmanade hans eget tankesätt. Senatorn från Delaware är även ett tungt namn inom partiet och den amerikanska utrikespolitiken.

Han valdes in i senaten första gången 1972, bara 29 år gammal.

Därmed utklassar han den republikanske kandidaten John McCain med ett decennium i att representera partiet i senaten och Barack Obama med tre decennium.

"Attackhund"

Joe Biden har av flera bedömare beskrivits som en "attackhund" som förväntas göra bra ifrån sig om valrörelsen blir smutsig.

Senatorn har också beskrivits som riskabel, eftersom han kan framstå som arrogant och har haft en tendens att fälla ogenomtänkta uttalanden.

Bestämde sig på Hawaii

Enligt CNN bestämde sig Obama för sin kandidat under semestern i Hawaii i förra veckan. Under lördagen väntas Barack Obama formellt offentliggöra att senatorn från Delawere är hans vicepresidentkandidat, när de framträder tillsammans vid ett valmöte i Springfield, Illinois.

Aftonbladets utsände Per Bjurman är på plats och rapporterar direkt.

Konvent nästa vecka

Nästa vecka hålls demokraternas konvent i Denver där Barack Obama får ta emot sin efterlängtade nominering som demokraternas presidentkandidat.

Aftonbladets utsända kommer att rapportera fortlöpande från hela konventet.

I kväll: Obama och Biden framträder ihop – Aftonbladets Per Bjurman på plats

ARTIKELN HANDLAR OM