För fet för ett jobb? Då blir du opererad

1 av 2 | Foto: Om försäkringsbolaget If får som det vill ska arbetsgivarna stå för överviktiga anställdas magsäcksoperationer.
NYHETER

Försäkringsbolaget If vill få bort tjockisar på arbetsplatserna genom kirurgiska ingrepp.

Men Överviktigas riksförbund rasar.

Svenskarna blir allt fetare och det kostar samhället pengar i form av sjukskrivningar och förtidspensioner.

Men nu ska företagen slimmas på arbetsgivarnas bekostnad.

Försäkringsbolaget If har utvecklat en ny tilläggsförsäkring till arbetsgivare som ska täcka anställdas kostnader för fetmaoperationer.

– Friskvårdssatsningar är inte tillräckligt för feta eller extremt feta medarbetare, säger Carl Östervall expert på hälsofrågor på If.

”Mest effektivt”

Initiativet välkomnas av Stephan Rössner, professor i hälsoinriktad beteendeforskning vid Karolinska institutet.

– Ur vår synvinkel är det positivt eftersom antalet magsäcksoperationer skulle behöva mångdubblas. Det är den effektivaste behandlingsmetoden, säger han.

I dag kan bara cirka 10 procent av patienterna få tillgång till dessa operationer. Den nya försäkringen som ska öka antalet operationer kan bli verklighet inom några veckor.

Men då måste företagen också visa intresse. Hittills har det varit svalt enligt en undersökning If gjort.

”Häxjakt på feta”

Överviktigas riksförbund är kritiska mot försäkringen.

– Risken är att häxjakten på feta och överviktiga ökar när det blir en försäkringsfråga. Dessutom går det inte att stirra sig blind på operationer, säger Stefan Wallerek, press- och medieansvarig på Överviktigas riksförbund.

Hur tycker du fetma ska

bekämpas?

– Det är den etablerade sjukvården som måste ta tag i problemet och inte försäkringsbolag. Behandlingen kan vara en kombination av friskvård och operationer under kontrollerade former, säger Stefan Wallerek.