Rutten ost såldes som färsk

avCaroline Olsson

Ny matskandal skakar Italien – företag i hela EU inblandade

Foto: Polisen
DEN VIDRIGA STANKEN AVSLÖJADE LIGAN. Ruttnande ost som kasserats som otjänlig maldes ner och blev ny ost, som sålts i varuhus i två års tid. Flera kända varumärken har förfalskats av ligan. Bilderna är från polisens förundersökning.

Det var stanken som fick polisen att undersöka en last med livsmedel lite extra.

Nu avslöjas att bedragare återanvänt tusentals ton rutten ost i bland annat mozarella och gorgonzola.

Ett 40-tal italienska, brittiska, tyska och österrikiska ysterier pekas ut

Foto: polisen
MÖGLIG OCH RUTTEN. Den färdigskivade smältosten var på pappret kasserad men återanvändes för att dryga ut färsk ostmassa. Fusket har pågått i flera år.

Det är italienska dagstidningen La Repubblica som avslöjar de kväljande detaljerna i ostfusket, som pågått i flera års tid.

Minst elva tusen ton rutten och möglig ost, stinkande och infesterad av ohyra och råttlort, har malts ner och återanvänts som prima vara i stället för att kasseras.

Enligt polisen är ett 40-tal italienska, brittiska, tyska och österrikiska ysterier inblandade i härvan.

Ohyra och råttlort

Misstankar uppstod i samband med att polisen valde att undersöka en lastbil på väg till mejeriet i Castelleone. Stanken från lasten gjorde det uppenbart att innehållet för länge sedan passerat bäst-före-datum. Innehållet bestod av ost i olika stadier av förruttnelse och man hittade också mängder av kackerlackor, bitmärken från råttor och råttlort.

Undersökningen har letts av åklagaren Francesco Messina i Cremona, som nu valt att låta gripa en rad personer, inklusive flera höga chefer vid olika inblandade företag.

Ostligan har tjänat grova pengar på att dryga ut främst äkta mozarella och gorgonzola, men också billig hårdost och smältost. Allt har drygats ut med ruttnande ostar, otjänliga som föda och på pappret kasserade.

Tyskt mejeri

Produkterna har sedan sålts via varuhus till intet ont anande konsumenter inom EU.

De ansvariga misstänks också ha förfalskat välkända kvalitetsmärken som Galbani, Granarolo och Prealpi – varumärken som säljs även i Sverige. Företrädare för Galbani har uttalat sig och säger sig vara skakade.

I samtliga fall har piratosten sålts via varuhus, rapporterar tidningen. Vilka länder som drabbats är oklart, men fusket har förekommit inom hela EU även om fyra företag pekas ut som spindlar i nätet – tre i Italien och ett i Tyskland.

Om någon blivit sjuk efter att ha ätit av fuskosten är inte känt.

Flera personer har nu gripits, inklusive minst en hög chef vid mejeriet i Tyskland. Två av de gripna är veterinärer, andra har varit anställda som livsmedelskontrollanter.

Alla misstänks för grovt bedrägeri och grov ekonomisk brottslighet.