Saudiska kvinnor får sms vid skilsmässa

avNicole Gustafsson, TT

Foto: Hassan Ammar/AP/TT
Kvinnor i Saudiarabien ska få sms när deras män skiljer sig från dem. Arkivbild.

Nu ska sudiska kvinnor få veta när deras män vill skilja sig – via sms.

Ändringen gör för att stoppa de fall där män lämnar sina fruar utan att meddela dem.

Det nya systemet ser till att kvinnor får rätten till underhåll när de är skilda, sade al-Ghamdi i veckan till nyhetsbyrån Bloomberg.

Att ligga i skilsmässa utan att veta om det kan låta märkligt. Men i Saudiarabien är det en verklighet för den kvinnliga befolkningen.

Nu inför nya regler som gör att saudiska kvinnor har rätt att bli meddelade när deras män skiljer sig från dem, rapporterar flera medier.

Ändringen sätter stopp för de fall där män registrerar en skilsmässa utan att kvinnan får veta, enligt advokaten Nisreen al-Ghamdi.

– Det nya systemet ser till att kvinnor får rätten till underhåll när de är skilda, sade al-Ghamdi i veckan till nyhetsbyrån Bloomberg.

Nya reformer – fler möjligheter för kvinnor

Ett sms ska skickas när skilsmässan går igenom i domstol, enligt regelverket som började gälla under söndagen.

Förändringen uppges vara en del i det knippe av reformer som införts på senare tid av kronprins Mohammed bin Salman, skriver BBC. Där ingår att kvinnor tillåts gå på fotbollsmatcher, och arbeta i branscher som traditionellt reserverats för män.

Fortfarande står dock saudiska kvinnor under förmyndarskap och kan till exempel inte öppna ett bankkonto eller resa utomlands utan en manlig förmyndares godkännande.

ARTIKELN HANDLAR OM