Elisas hästar skrämdes av nyårsfirande – blev påkörda på vägen

avEneida Berisha

Elisa Thorells nyårsafton slutade inte som hon tänkt sig. När tolvslaget närmade sig fick hon syn på sina hästar som tagit sig ut från hagen och nu sprang fritt på den stora landsvägen – tills en bil körde på dem och dödade hästen Stirling.

– Jag såg direkt att han inte skulle klara sig, säger Elisa.

Elisa Thorell, 26, var på väg hem för att vara hemma med sina fem hästar för att vänta in det nya året. Men saker gick inte som planerat.

Plötsligt såg hon och sambon att hästarna tagit ut sig från hagen och sprang löst på väg 373 utanför Svensbyn i Piteå där de bor. Hon ringde larmcentralen och försökte tillsammans med dem i luren hantera situationen.

Hon tror att hästarna rymt från hagen för att de blivit skrämda.

– Jag gjorde allt för att få dem att sakta ner men det gick inte att få någon kontakt med dem eftersom att de var så skärrade, säger Elisa till Aftonbladet.

Efter nästan en mils åkning sänkte hästarna farten. Hon och sambon hoppade då ut ut bilen för att få fast några av dem – det är då Elisa får syn på en bil som var på väg rakt mot dem.

– När jag såg bilen komma i så hög fart visste jag att det här kommer gå riktigt illa, säger Elisa.

1 av 4 | Foto: PRIVAT.

”Det var hemskt att förlora honom”

Elisa var själv tvungen att springa bort från vägen och hennes sambo fick hoppa ner i diket för att inte själv bli påkörd. De klarade sig men tre av hästarna var kvar på vägen.

Det var hästen Stirling, Elisas tolvåriga dressyrhäst, som fick ta den hårdaste smällen. Efteråt led han så mycket av sina skador att Elisa ringde en jägare som kunde få slut på hans lidande.

– Jag såg direkt att han inte skulle klara sig och jag ville inte se honom lida för han hade så fruktansvärt ont, berättar hon.

De andra hästarna togs till veterinären och har överlevt olyckan även om två av dem fått allvarliga skador. Elisa har inte haft någon kontakt med föraren. Efter olyckan var hon i chock så hon fick ingen möjlighet att prata med honom.

Dagarna efter olyckan har varit sorgfyllda. Stirling var en häst som stod henne nära. Det var hennes bästa dressyrhäst som tävlat med i många år.

– Vi hade många planer för det här året med att kvala till högre klasser, det kändes som att det här var vårt tävlingsår. Det var hemskt att förlora honom, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Piteå

Svensbyn

Hästar

Olycka