Katolska kyrkan

Katolska kyrkan i abortstrid i Sverige

Av: 

TT

NYHETER

Det rasar en konflikt inom Svenska missionsrådet (SMR). Katolska kyrkan hotar att lämna samarbetsorganet sedan rådet i en policydeklaration skrivit att det ska verka för ”tillgång till laglig abort”.

Svenska missionsrådet är en paraplyorganisation för omkring 30 bistånds- och missionsorganisationer med kristen grund och svenska kyrkor och samfund. Men nu skakas organisationen av inre motsättningar. I ett policydokument skriver SMR att det bland annat ska verka för "tillgång till laglig abort och preventivmedel”.

Formuleringen har fått den katolska kardinalen och ärkebiskopen för Katolska kyrkan Anders Arborelius att reagera. Han skriver på Stockholms katolska stifts hemsida att han hoppas att SMR ska ompröva sin policy – "om inte är vi från katolska kyrkans sida naturligtvis tvungna att lämna SMR”.

Dialog och samtal

Och möjligen kan andra organisationer följa efter. Kardinalen skriver på kyrkans hemsida att "från katolsk sida har vi kontakt med andra med samma uppfattning som vi och har bett om ett möte med ledningen för SMR för att ta upp denna fråga". Mötet kommer att hållas torsdag 17 januari.

Svenska missionsrådets generalsekreterare Anders Malmstigen hoppas att samtalen ska leda till att Katolska kyrkan kan stanna kvar i SMR.

– Jag tycker det är tråkigt att de överväger att lämna. Jag har viss förståelse för biskopens reaktion, men det finns missförstånd som behöver rätas ut, säger han.

Förmedla bidrag

Anders Malmstigen vill betona att SMR både är en inkluderande organisation, där medlemmarna kan tycka olika i olika frågor, men att de också har ett mandat att driva frågor och göra olika ställningstaganden.

– Att ta ställning för lagliga aborter ur ett jämställdhetsperspektiv är inte så kontroversiellt i ett biståndssammanhang. Men jag har respekt och förståelse för att det är en svår fråga som skapar kontrovers för Katolska kyrkan och i andra sammanhang, säger Anders Malmstigen.

TT har sökt ärkebiskopen Anders Arborelius som via sin presstalesperson avböjer att kommentera.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Osäkra läkare tvekar kring aborter på Irland

ÄMNEN I ARTIKELN

Katolska kyrkan

Anders Arborelius

Abort

Preventivmedel