Ebbas pappa får höjt skadestånd efter terrordådet

Publicerad:
Uppdaterad:
Pappan till den elvaåriga flicka som dödades i terroristattentatet på Drottninggatan i Stockholm i april 2017 får ett högre skadestånd. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Pappan till den elvaåriga flicka som dödades i terroristattentatet på Drottninggatan i Stockholm i april 2017 får ett högre skadestånd. Arkivbild.

NYHETER

Stefan, pappa till 11-åriga Ebba som dödades i terroristattentatet på Drottninggatan i Stockholm i april 2017 får ett högre skadestånd. Beloppet höjs från 60 000 kronor till 100 000 kronor, efter beslut av Svea hovrätt.

Rakhmat Akilov dömdes runt ett år efter dådet till livstids fängelse för terroristbrott genom mord på Ebba, 11, och ytterligare fyra personer. Han dömdes också att betala skadestånd till offer och anhöriga.

Pappan Stefan överklagade domen till Svea hovrätt och begärde skadestånd med 300 000 kronor – hälften för kränkning och hälften för psykiskt lidande.

Nu höjer alltså hovrätten pappans skadestånd med 40 000 kronor, men avslår hans yrkande om kränkningsersättning.

Det högre beloppet för psykiskt lidande beror på att pappan i hovrätten lagt fram ett nytt utlåtande från en psykoterapeut.

– Av det utlåtandet kan man utläsa att han alltjämt har ett sådant psykiskt lidande som man har rätt att få ersättning för, säger hovrättsrådet Niklas Wågnert till TT.

När det gäller skadestånd för kränkning konstaterar hovrätten likt tingsrätten att det inte finns någon möjlighet till sådan ersättning.

– Skälet är att brottet, terroristbrott genom mord, inte kan sägas vara riktat mot pappan, vilket är en förutsättning enligt svensk rätt för att få sådan ersättning, säger Niklas Wågnert.

Stefan är den enda anhörig som överklagat det utdömda skadeståndet.

Publicerad:

LÄS VIDARE