Thailändsk ex-prinsessa ber om ursäkt

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AP/TT
Partiet Thai Raksa Chart ville låta före detta prinsessan Ubolratana kandidera till premiärministerposten – nu vill Thailands valkommission upplösa partiet. Arkivbilder.

Den thailändska före detta prinsessa som meddelade att hon skulle ställa upp i landets val ber om ursäkt. Landets valkommission kräver att det parti som lanserade prinsessans kandidatur upplöses.

Det var i fredags som partiet Thai Raksa Chart meddelade att Ubolratana Rajakanya kandiderar till premiärministerposten i det thailändska valet kommande månad. Bara tre dagar senare kom beskedet att landets valkommission beslutat att diskvalificera prinsessans kandidatur, med hänvisning till att medlemmar i den kungliga familjen "står ovanför politiken".

I en bild på Instagram bad Ubolratana Rajakanya på tisdagen om ursäkt, enligt nyhetsbyrån AFP.

"Jag är ledsen att min genuina intention att hjälpa landet och mina landsbröder har skapat ett problem som inte borde ske i den här eran", skriver ex-prinsessan.

Trots det meddelar Thailands valkommission nu att man kommer att be landets författningsdomstol att upplösa partiet Thai Raksa Chart.

Ubolratana Rajakanya blev av med sin kungliga titel i samband med att hon på 1970-talet gifte sig med en amerikan och valde att bosätta sig i USA. Hon återvände senare till Thailand efter en skilsmässa.

Valet i mars är det första i Thailand sedan militärkuppen 2014.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM