Förslag: Höj tobaksgränsen till 100 år

Foto: Steve Helber/AP/TT
Om några år måste du eventuellt vara 100 år för att få blossa på en cigarett i Hawaii. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Ett lagförslag i Hawaii kan göra det svårt för röksugna. Går förslaget igenom höjs åldern för köp av tobak till 100 år.

Ögruppen Hawaii har länge haft bland de hårdaste tobakslagarna i USA. För att få köpa ett paket cigaretter i delstaten måste man vara minst 21 år, mot 18 eller 19 år i de flesta andra stater.

Men det ingenting mot demokraten Richard Creagans lagförslag.

I förslaget höjs minimiåldern stegvis, från 30 år under 2020 till 40 år 2021 och via åldrarna 50 och 60 år till hela 100 år 2024.

– Vi tillåter inte fri tillgång till opioider eller receptbelagda mediciner. Det här (rökning) är farligare än några receptbelagda mediciner, och det är mer vanebildande, säger Richard Creagan till Hawaii Tribune-Herald.

Förslaget, där cigaretter kallas den dödligaste produkten i mänsklighetens historia, ska i veckan behandlas av delstatssenatens hälsoutskott, innan det kan gå vidare till omröstning i senaten.

– Vi har praktiskt taget en grupp människor som är gravt beroende, enligt min åsikt förslavade av en löjligt dålig industri, säger Creagan, som även är läkare på en akutmottagning och som erkänner att han själv rökt under sin studietid.

Varken e-cigaretter, cigarrer eller tuggtobak ingår i den tänkta åldershöjningen – och inte heller marijuana, som Creagan inte anser är lika vanebildande eller hälsovådligt som cigaretter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tobak

Hawaii

USA