Jan Björklund avgår i höst

Av:  TT

Liberalernas partiledare Jan Björklund. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Arkivbild.

Liberalernas partiledare Jan Björklund ställer inte upp för omval på partiets landsmöte i höst, skriver partiet på sin hemsida.

Liberalerna har kallat till presskonferens klockan 15 i riksdagen och flera tidningar uppger att partiledaren Jan Björklund kommer att meddela att han avgår.

Partiet bekräftade uppgifterna med information på sin hemsida om att Björklund inte ställer upp för omval på landsmötet i höst. Den informationen försvann dock snabbt från hemsidan.

Liberalerna var under regeringsbildningen det parti som framstod som mest splittrat. Flera högt uppsatta partiföreträdare gick öppet på linjen att partiet skulle släppa fram en M+KD-regering som skulle regera med stöd av Sverigedemokraterna – tvärt emot Björklunds linje.

Beskedet om att Björklund inte ställer upp för omval kommer ändå litet överraskande, eftersom det var Björklunds linje som vann i partiet. I både riksdagsgruppen och partirådet fanns det en tydlig majoritet för att godkänna överenskommelsen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet och att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Enligt vad TT erfar ville Jan Björklund från början gå ännu längre och sätta sig i regeringen. Det förslaget röstades dock ned i ett tidigare skede i partiet.

Jan Björklund tillträdde som partiledare i september 2007, då han efterträdde Lars Leijonborg. Han var skolminister i Reinfeldtregeringen 2006 och utsågs till utbildningsminister 2007, en post han innehade fram till 2014.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN