IS-brudens pappa: ”Låt henne komma hem”

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

IS-bruden Shamima Begum fråntogs sitt brittiska medborgarskap och välkomnas inte heller i föräldrarnas hemland Bangladesh.

Nu kräver hennes pappa att Storbritannien tar hem hans dotter och låter henne avtjäna sitt straff där.

– Om hon har begått ett brott bör de föra tillbaka henne till London, till hennes hemland, och straffa henne där, säger Ahmed Ali till AFP.

IS-bruden Shamima Begum, 19, vill återvända till Storbritannien med sin nyfödde son men har fråntagits sitt brittiska medborgarskap.

1 av 4 | Foto: ITV
Shamima Begum vill återvända till Storbritannien.

Den Londonfödda 19-åringen som sökte sig frivilligt till Syrien för fyra år sedan är en de IS-återvändare som uppmärksammats allra mest i media. Hon har vädjat till Storbritannien att låta henne komma tillbaka och menar att hon är villig att förändras.

Pappan: ”Borde ta tillbaka henne”

Nu vädjar hennes pappa till regeringen att låta henne återvända och ta sitt straff i Storbritannien, rapporterar AFP.

Tidigare har det rapporterats om att hennes pappa Ahmed Ali, 60 anser att regeringen agerat rätt när de fråntog dottern hennes medborgarskap. Hennes son är dock fortfarande välkommen i Storbritannien. Pappan nekar nu till att ha yttrat sig så och till nyhetsbyrån AFP som träffat honom i Bangladesh säger han:

– Den brittiska regeringen borde ta tillbaka henne eftersom hon är brittisk medborgare. Om hon har begått ett brott bör de föra tillbaka henne till London, till hennes hemland, och straffa henne där.

”Var ett barn”

Shamima Begum har ställt sitt hopp till Nederländerna, där hennes makes familj finns. Till Bangladesh, som hennes föräldrar kommer ifrån, är hon inte välkommen.

Hennes pappa som bor i Daorai i nordöstra Bangladesh säger att han tror att dottern hjärntvättats av IS. Han träffade sin dotter två månader innan hon flydde till Syrien i mars 2015, och hade då inte sett några tecken på att hon radikaliserats.

– Det var sannerligen ett misstag att åka till IS. Kanske var det för att hon var ett barn, hon kanske inte åkte frivilligt. Hon kan ha råtts att göra det av andra, säger pappan till AFP.

Publicerad:

LÄS VIDARE