Kristersson vill inrätta nationellt säkerhetsråd

Moderatledaren Ulf Kristersson tänker om han blir statsminister bilda ett nationellt säkerhetsråd.

Han ser desinformation och cyberkrigföring som betydande hot.

– Internettroll och botar har blivit en del av politiken på nätet. Trollfabriker manipulerar mediekonsumenter över nationsgränserna, säger han.

Ulf Kristersson poängterar i sitt tal på Folk och försvar i Sälen att Sverige måste stärka sin digitala beredskap för att bland annat kunna hantera påverkansoperationer från Ryssland.

– Om Sverige ska vara framgångsrikt i den digitala revolution måste säkerheten och tryggheten tas på betydligt större allvar, säger han.

M-ledaren pekar inte bara på hur troll och botar manipulerar på internet, utan också utländska medier.

– Pravdas papperstidning slipper vi, liksom China Dialy. Men Sputnik och RT tränger sig rakt in i våra digitala nyhetsflöden och ibland in på våra svenska redaktioner.

Vill samla kompetensen

Kristersson förklarar att Sveriges ”samlade förmåga att möta desinformation kan komma att prövas på allvar” under valåret 2018.

Som motmedel mot de digitala hoten vill han inrätta en funktion som samlar kompetensens hos Försvarsmakten, FRA, Säpo och MSB samt även företag och akademiker som arbetar med säkerhet.

– Kompetensen finns men den är spridd. Andra länder ligger före oss. Vi är kanske inte naiva, men inte heller tillräckligt på tårna, säger Kristersson.

”Moderaternas fulla stöd”

Enligt honom är det centralt att politiken enas ”i en långsiktig förmåga att skydda vår demokrati”.

– Den attityden vill jag ska prägla en ny regering efter nästa val. Men om den nuvarande regeringen vill agera redan nu kommer den få Moderaternas fulla stöd.

Ulf Kristersson vill dessutom bilda ett nationellt säkerhetsråd för att undvika oklarheter när det gäller det politiska ansvaret – som exempel tar han regeringens hantering av skandalen kring Transportstyrelsen.

– Nationella säkerhetsrådet ska säkerställa att information som rör rikets säkerhet ska nå rätt person i rätt tid på rätt sätt. Se till att frågor som inte har en naturlig hemvist i ett särskilt departement fångas upp så att regeringen fyller sin grundläggande uppgift: att styra riket också i krig eller kris.

Publisert:

LÄS VIDARE