Rysk ilska efter flera händelser i Sverige – toppdiplomat uppkallad

NYHETER

Ryssland kritiserar Sverige efter flera händelser på kort tid mot ”ryska huset” på Lidingö och ambassaden i Stockholm.

En svensk toppdiplomat i Moskva har kallats upp av det ryska utrikesdepartementet.

– Vi tar förstås de här händelserna på stort allvar, säger Lina Eidmark vid UD:s pressjour.

1 av 3 | Foto: Läsarbild
Polisen bevakar ”ryska huset” på Lidingö efter att en bilist körde genom bommen i lördags morse.

Det var Sveriges charge d'affaires Thomas Lorentzson som kallades upp. Rysslands utrikesdepartement framförde en ”resolut protest” till honom om bristfälliga svenska åtgärder efter ”olagliga handlingar” mot ryska beskickningar i Sverige, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

– Vi bekräftar att den svenska ambassaden i Moskva kallades upp till det ryska utrikesministeriet i går med anledning av incidenter som är kopplade till Rysslands ambassad i Stockholm, säger Lina Eidmark vid utrikesdepartementets pressjour.

Den första av flera incidenter inträffade den 6 januari när en bil rammade stoppbommen vid det så kallade ”ryska huset” på Lidingö och fortsatte in i en garageport, vilket Aftonbladet var först att rapportera. En man hämtades till förhör och polisen ökade sin bevakning av byggnaden.

Fastigheten – Sveriges och Rysslands representations- och handelshus – är omstridd då den inte längre ägs av Ryssland, men fortfarande bebos av rysk diplomatpersonal.

Person kontrollerades

Den 8 januari ska en person ha kört någon form av lastbil och skadat huvudgrindarna till huset, enligt vad det ryska utrikesdepartementet uppger på sin hemsida, skriver TT. Uppgifterna har inte gått att bekräfta.

Däremot finns en promemoria upprättad hos polisen om en händelse vid den ryska ambassaden på Gjörwellsgatan i Stockholm samma datum – oklart vad händelsen gällde.

– Det gjordes ingen anmälan. En person kontrollerades. Jag vet inte vad det handlade om. Man tyckte antagligen inte att det var ett brott, men skrev ändå en promemoria eftersom det är en ambassad, säger Sven-Erik Olsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till Aftonbladet.

Tog sig över staketet

Två dagar senare, den 10 januari, klättrade en person över staketet in på ambassadområdet och greps. Senare samma dag misstänks en person ha gjort intrång på handelshusets område och förstört övervakningsutrustning.

– Personen greps för olaga intrång och skadegörelse. Jag vet inte de närmare omständigheterna, säger Sven-Erik Olsson.

Lina Eidmark vid UD:s pressjour förklarar att svenska myndigheter vidtagit åtgärder.

– Vi här i Stockholm är i kontakt med den ryska ambassaden i Stockholm och med polisen. Vi går inte närmare in på tid och detaljer kring incidenterna.

Enligt henne tas händelserna på stort allvar.

– Det gör vi alltid vid händelser som hotar eller skulle kunna hota utländska beskickningars säkerhet. Vi uppfyller våra förpliktelser enligt Wienkonventionen.

Så har Putin stannat vid makten 00:52
ARTIKELN HANDLAR OM

Lidingö

Stockholm

Ryssland