Går en halvmil till skolan – hela håret täckt av frost

1 av 5
Wang Fuman promenerad en timme till skolan i −9 grader.
NYHETER

En bild på en kinesisk pojke med fruset hår och nariga händer sprider sig som en löpeld på internet.
Pojken ska ha promenerat en timme endast iförd en tunn jacka för att hinna till ett prov.
Bilden har skapat stor debatt om barn som lever i fattigdom, skriver AFP.

En viral bild av en liten pojke har engagerat hela Kina. Pojken ska ha promenerat 4,5 kilometer i nio minusgrader för att hinna i tid till skolan. När han kom fram var hans hår täckt av frost och hans kinder röda av kylan, skriver AFP.

Pojken, som heter Wang Fuman, bor enligt kinesiska medier i sydvästra Yunnanprovinsen.

Wang promenerar drygt två timmar fram och tillbaka till skolan varje dag. I måndags var första dagen för terminens slutprov. På ytterligare en bild som pojkens lärare har tagit ser man hans nariga händer på ett provpapper där han, trots situationen, lyckats få 99 poäng av 100 möjliga.

Tjänar 2900 kronor - om året

Bilderna har skapat stor debatt om fattigdomens inverkan på barn som växer upp på landsbygden. Kinas president Xi Jinping har lovat att utrota fattigdomen på landsbygden till år 2020 enligt AFP. Men statistik från 2016 visar att över 43 miljoner invånare på glesbygden lever under gränsen för fattigdom, vilket i Kina motsvarar 2 300 kinesiska yuan, eller ungefär 2 900 kronor om året.

Nu har människor från hela landet engagerat sig och har donerat kläder och pengar till Wang och andra fattiga barn på landsbygden. Hittills har två skolor i pojkens område mottagit donationer på drygt 100 000 kronor.

Wang hoppas kunna bidra med sina kunskaper till samhället när han växer upp.

– Jag vill bli polis och bekämpa alla dåliga killar, säger han enligt AFP.

ARTIKELN HANDLAR OM