Svensk aktivist gripen i USA

NYHETER

Patrik Eriksson riskerar 5 års fängelse

1 av 2 | Foto: AP
Redo för avfyrning En missil står redo att skjutas upp vid Vandenberg-basen i USA.

25-årige Patrik Eriksson från Stockholm har gripits av FBI vid en militärbas i Kalifornien.

Patrik var en av 17 Greenpeace-aktivister som försökte stoppa missiluppskjutningen från militärbasen Vandenberg i går.

Nu riskerar han minst fem års fängelse i USA.

- Han var tillsammans med internationell grupp aktivister som var där för att protestera mot missiluppskjutningen som USA gjorde tidigt i går morse, säger Erika Augustinsson, pressansvarig för Greenpeace Norden.

Hela gruppen greps. Förutom svensken ingick även aktivister från från Danmark, Spanien, USA, Storbritannien, Indien, Irland, Kanada, Tyskland och Australien.

- De sitter alla häktade i Los Angeles just nu och vi har fått veta att Patrik och alla de andra mår bra, säger Erika Augustinsson.

Strax efter 17.30 skulle en federal domstol i Los Angeles börja läsa upp anklagelserna mot de 17 gripna. Men förhandlingarna har försenats och beräknas nu inte börja förrän tidigast vid 23-tiden i kväll svensk tid.

- Vi tror att det här kommer att ta flera timmar. Även om vi är punktliga är det sammanlagt 17 personer som ska behandlas och det kommer att ta tid innan vi vet exakt vad detta kan bli, säger Sara Holden, pressansvarig vid Greenpeace i Los Angeles.

Riskerar terroristanklagelse

De anklagelser som hittills förts fram handlar om olaga intrång, men även om sammansvärjning, vilket kan jämställas med terroristverksamhet. Om Patrik Eriksson ställs inför domstol och fälls för detta är minimistraffet fem års fängelse.

- Det enda vi vet nu är att det är bara de anklagelser som domstolen för fram som räknas, oavsett vad som sagts tidigare, säger Sara Holden.

Hela gruppen har fått advokater från Greenpeace. Förhandlingarna beräknas vara klara först sent i kväll.

- Allt vi kan göra för den här gruppen kommer att göras nu. Vi är förbredda för alla eventualiteter. Men vi åkte inte till basen för att bli gripna utan för att det fanns en chans att protestera mot Star Wars-programmet och konsekvensen blev att gruppen greps, säger Sara Holden.

Aktion i vattnet

Patrik Eriksson var en av dem som cirklade i vattnet utanför basen men innanför förbjudet område. Gruppen kom från stränderna utanför militärbasen och körde in med gummibåtar.

- Vad jag förstår förhindrade de uppskjutningen genom att ta sig in i säkerhetszonen. Man kan inte göra en uppskjutning om det finns människor där, säger Erika Augustinsson.

Patrik Eriksson satt i en av gummibåtarna då han greps. Greenpeace hade även dykare på plats för att störa uppskjutningen.

Gruppen lyckades försena men inte inte stoppa provet, som kallats ett avgörande test av USA:s planerade missilförsvarssystem, som populärt kallas Star Wars.

Inför domstol idag

Både Patrik Eriksson och de övriga har redan förklarat sig oskyldiga via den advokat som Greenpeace anlitat.

Erika Augustinsson har varit i kontakt med Patrik Erikssons föräldrar för att meddela vad som hänt. I övrigt avvaktar man just nu på kontoret i Stockholm inför vad som kommer fram i domstolsförhandlingarna i kväll.

Kritiserade tester

Gruppen lyckades försena men inte stoppa provskjutningen över Stilla Havet. Missilen, en luftvärnsrobot, sköts så småningom upp och träffade den fingerade robotstridsspetsen, vilket innebär att testet lyckades. Två tidigare uppskjutningar har på olika sätt misslyckats.

Missiltestet i USA möttes av hård kritik i går från både Ryssland och Kina, men även från flera Nato-länder.

Oron gäller att det planerade missilförsvaret hotar det bilaterala ABM-avtalet från 1972, en av hörnpelarna i kalla krigets vapenkontroll. Avtalet gällde då mellan USA och Sovjetunionen och sedan mellan USA och Ryssland och andra före detta Sovjetstater med kärnvapen. Det var tänkt att begränsa antalet antiballistiska robotar och den kapprustning som skulle kunna bli följden om kärnvapenstaterna utvecklar ett missilförsvar.

Resultatet av USA:s nya missilprover befaras utlösa en ny kapprustning.

Caroline Olsson