Här talar Trump till nationen

1 av 2
NYHETER

Han gick till attack mot öppna gränser, terrorism, Nordkorea – och berättade att Guantanamobasen ska hållas öppen.

Men betonade också att “det aldrig har varit en bättre tid att börja leva den amerikanska drömmen”, att ekonomin är bättre än på länge och skröt om skattereformen.

Så var Donald Trumps State of the union-debut.

Inför miljontals tittare världen över, och 30–40 miljoner amerikaner, anlände Donald Trump i natt till sitt första State of the union-tal.

Och han gjorde det till flera minuter långa applåder av kongressens ledamöter, inför vilka han höll sitt 1 timme och 20 minuter långa tal.

Efter att ha öppnat talet med att presentera frivilliga, poliser, och brandmän från dådet i Las Vegas, orkanen Harvey och bränderna i Kalifornen gav han inte helt oväntat beskedet att läget i landet är bra.

”Otroliga framsteg”

Trump använde meningar som “extraordinär framgång” och “otroliga framsteg” innan han började prata om jobben.

– Tillsammans bygger vi ett säkert, starkt och stolt Amerika. Sedan valet har vi skapat 2,4 miljoner nya jobb.

Skattereformen som röstades igenom i december togs upp, presidenten pratade om fördelarna för samtliga i samhället och basunerade ut:

– Efter år av lönestagnation ser vi äntligen stigande löner.

Han pratade om den ”amerikanska drömmen” och sa att ”det har aldrig varit en bättre tid att börja leva den”.

Enighet

Inför talet sa Trump att om han skulle kunna ena landet skulle han betrakta det ”som en extrem framgång” och betonade senare i sitt tal att ”vi måste söka en gemensam grund. Den enigheten måste vi leverera till det amerikanska folket”.

Inför talet pratades det om att Trump skulle offentliggöra en jättestor infrastruktursatsning. Och så kom den också – med en uppmaning till kongressen att följa med på tåget:

– I kväll uppmanar jag kongressen att producera en proposition som genererar minst 1,5 miljarder dollar för den nya infrastrukturinvesteringen vi behöver.

– Vi ska bygga vägar, broar och vattenleder över hela landet.

Till attack mot öppna gränser

Donald Trump gick också till attack mot öppna gränser och beskyllde gränserna för droger och kriminalitet i USA.

I samband med det hyllade han de familjer vars tonårsflickor mördades av det kriminella gänget MS-13 2016 och betonade att det aldrig får hända igen.

Trump tycker att USA behöver en invandringsreform och att det senaste förslaget som lagts fram av Vita huset borde kunna accepteras av båda parter.

Nordkorea kan ”väldigt snart” hota USA

Trump berörde även Nordkorea och sa att landet “väldigt snart” kan hota USA med sina kärnvapen och att USA ska modernisera sin kärnvapenarsenal.

Han sa också att kampen mot IS ”inte är över” och berättade sedan att den kritiserade Guantanamobasen, som president Obama lovade stänga, trots allt ska hållas öppen, för att där kunna fängsla gripna terrorister.

– Det är folket som byggt landet och det är folket som gör USA fantastiskt igen, avslutade Trump till ett rungande ”USA! USA! USA!”.

Trumps första år i siffror 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM

USA