17-åring räddad av pappans magkänsla – och en helikopter

1 av 4
Samuel Lethbridge

avAnna-Cajsa Torkelsson

NYHETER

När 17-årige Samuel inte kom hem en kväll fick hans pappa omedelbart en dålig magkänsla.

Det var inte likt sonen att bara försvinna så där – så han skickade ut en helikopter för att leta efter sonen.

Beslutet blev livsavgörande.

Efter 30 timmar fastklämd i en kraschad bil kunde den svårt skadade Samuel räddas.

Samuel Lethbridge, 17, från Australien kom inte hem i söndags kväll. Han svarade inte på familjens meddelanden och systerns efterlysningar i sociala medier gav inte heller några ledtrådar om var han befann sig. Hans familj anmälde honom som försvunnen på kvällen men en sömnlös natt senare kände Samuels pappa, Tony Lethbridge, att han måste göra mer.

Vännerna som Samuel umgåtts med tidigare på kvällen hade berättat att han varit lite trött när han släppt av dem, så tanken om att han råkat ut för en bilolycka etsade sig fast i huvudet på pappa Tony.

Så han bestämde sig för att hyra en helikopter för att leta efter sonen, rapporterar flera medier.

– Alla sa att han antagligen hade stuckit hemifrån och allt sådant. Men det där är bara inte Samuel, säger Tony Lethbridge till Network Seven.

Visste var de skulle börja leta

Han åkte till flygplatsen, och slängde upp pengarna på disken.

– ”Kompis, jag har tusen dollar – jag vill att ni letar så mycket ni kan”, berättar han för Sydney Morning Herald.

Redan när helikoptern lyfte hade Tony en tanke om var någonstans de skulle börja söka: en vägsträcka där han mindes att det bara några år tidigare skett en trafikolycka.

– Tyvärr dog den killen eftersom ingen hittade honom där förrän efter fem dagar. Jag ville inte låta det hända min son, säger han till The Guardian.

Bara tio minuter efter att helikoptern lyft fick familjemedlemmarna ombord syn på en vit bil vid sidan av Pacific Highway, i närheten av Newcastle norr om Sydney. Precis det område som pappan pekat ut. På grund av den täta växtligheten gick bilvraket bara att se uppifrån – inte från vägen.

Hade suttit fastklämd i 30 timmar

När Samuel Lethbridge hittades satt han fastklämd med underkroppen i den krockskadade bilen – och hade suttit så i 30 timmar. Räddningsarbetet var komplicerat och han var tvungen att klippas ut innan han kunde föras till sjukhus med en bruten arm och skador på ben och ryggrad. Han var dessutom uttorkad.

Samuel Lethbridge vårdas nu på sjukhus och hans tillstånd är fortfarande allvarligt, enligt News.com.au.

Men hans pappa beskriver känslan av att äntligen hitta den förlorande sonen som ett ”jubel” inombords, skriver Sydney Morning Herald.

– Han pratade med mig när jag kom fram till bilen. Jag tog tag i honom och sa ”kompis, pappa har dig”.

Dagens tre toppnyheter 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM