Tumult i knesset när Pence var på besök

avMartin Schori, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

USA:s vicepresident Mike Pence är på besök i Israel.

Under ett framträdande i knesset utbröt stor tumult när arabiska ledamöter protesterade mot den amerikanska Mellanösternpolitiken.

Pence meddelade samtidigt att USA ska flytta sin ambassad till Jerusalem under 2019.

Strax efter att Mike Pence inlett sitt tal avbröts han av arabiska ledamöter som höll upp plakat och skrek slagord.

Tumult uppstod, och ledamöterna kastades ut, enligt vittnen på plats.

Mike Pence ska enligt Washington Posts reporter ha varit tyst under tumultet men efteråt hyllat ”den livfulla demokratin”.

Vicepresidenten fortsatte sedan sitt tal, där han meddelade att USA planerar att genomföra sin kontroversiella ambassad-flytt till Jerusalem innan 2019:s slut, skriver Haaretz.

1 av 2 | Foto: Ariel Schalit/AP

Israels regering är baserad i Jerusalem, men i och med att palestinierna också vill ha sin huvudstad i "den heliga staden" har alla länder – för att undvika kontroverser – för närvarande sina ambassader i Tel Aviv.

Trump meddelade nyligen att en lag i USA från 1995 nu ska genomföras, vilket innebär att planeringen har börjat för att flytta landets ambassad till Jerusalem. Beslutet ses i arabvärlden som en provokation och har väckt protester även i Europa och på många andra håll.

Pence är på rundresa i Mellanöstern, och har redan besökt Egypten och Jordanien. På grund av Jerusalem-beslutet vägrar dock palestinska ledare att träffa honom. Palestiniernas president besöker för närvarande i stället EU:s högkvarter i Bryssel.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM