Löfven: Tullverket flyttar tjänster till Malmö

Reporter: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Under ett pressmöte vid Tullverket i Malmö meddelade statsminister, Stefan Löfven (S), att en del av Tullverkets huvudkontor flyttas till Malmö. Dessutom blir det 50 helt nya tjänster till Malmö som ska stärka arbetet vid gränserna.

– Det har varit en lång rad av år där allt fokuserades och centraliserades till Stockholm. Hela Sverige ska också ha statlig närvaro, även på myndighetssidan, säger Stefan Löfven. 

Statsministern Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi fick under måndagsförmiddagen en rundvandring på Tullverkets verksamhet vid Lernacken i Malmö. 

Först visade tullhunden Molly, en springer spaniel, sina färdigheter vid ett bilsök. Molly sökte ivrigt runt bilen och markerade snabbt för narkotika vid ett framdäck. 

Som belöning fick hon en boll. Stefan Löfven undrade varför hon inte fick godis och drog ett skämt om hundens arbetsvillkor. 

– Har du kollektivavtal Molly? sa Löfven och möttes av skratt. 

”Det är en familj man räddar”

En av gränsskyddets gruppchefer, Zozik Muhedin, påtalade flera gånger för Löfven att Tullverket behöver mer resurser. 

– I dagsläget tar vi endast cirka 5 procent av allt som tas in i Sverige, sa Zozik Muhedin.

Han menade att alla medarbetare brinner för sitt yrke och vet att varje beslag gör skillnad. 

– Man vet att det är en familj man räddar i förlängningen, sa Zozik Muhedin.

Löfven lyssnade uppmärksamt och berömde tulltjänstemännen för sitt arbete. 

Vid presskonferensen efter besöket visade det sig att Zozik Muhedin får lite av det han önskar. Gränsbevakningen ska stärkas med 50 nya tjänster och delar av huvudkontoret flyttas till Malmö, meddelade Löfven. 30 tjänster från huvudkontoret flyttas till Malmö. 

– Sverige ska hålla ihop. Det är viktigt att alla delar av landet känner att man är med i bygget av Sverige. Och den statliga närvaron är väldigt viktig. Nu är det slut på den förra regeringens Stockholmsfixering. Nu menar regeringen att det blir en Sverigefixering, säger Löfven. 

Flytten ska var klar inom ett år – senast den 31 januari 2019. 

Myndigheten för tillgängliga medier flyttas också

Även Myndigheten för tillgängliga medier flyttas från Stockholm. Det innebär att 100 årsarbetskrafter flyttas. 

– Jag är väldigt glad över att Malmö blir myndighetssäte för myndigheten, säger Ardalan Shekarabi, civilminister. 

Flytten är en del i en offensiv som regeringen har inlett för att sprida ut statliga verksamheter. I den ingår en flytt av 10 tjänster hos Tillväxtverket till Malmö. Kronofogden utlokaliserar tjänster till Kristanstad, Luleå och Sundsvall, totalt 35 tjänster.

Inspektionen för socialförsäkring flyttar hela sin verksamhet till Göteborg, minst 50 tjänster. Arbetsmiljöverket flyttar 25 tjänster till Mölndal. Swedac flyttar hela sin verksamhet, omkring 40 tjänster, till Borås. Dessutom ska Trafikverket öka sin verksamhet i Kristianstad med mellan 80 till 100 tjänster. 

Totalt flyttas 2 000 jobb ut i landet, det är inklusive den flytt av myndigheter som har aviserats tidigare. Det innebär att många anställda måste flytta till andra orter. Något som rört upp känslor. Det ska inte hindra, menar Ardalan Shekarabi (S), civilminister. 

– Vår bedömning är att fördelarna väger över nackdelarna. Det handlar om att förstärka statens legitimitet. Vi måste sätta stopp för den centralisering som pågått, säger Ardalan Shekarabi.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad: