Publicerad:
Uppdaterad:

Efter 12 års kamp: Slussen byggs om

Av: Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

”Pendlarna segrade över en liten högljudd kulturelit”

1 av 3 | Foto: FOSTER & PARTNERS
STRIDEN ÖVER Den tolvåriga kampen är slut. Slussen ska byggas om - och beslutet kan inte överklagas. Nya Slussen får exempelvis en ny vägbro mellan Södermalm och Gamla stan och en ny bussterminal.

Nu har domstolen sagt sitt: Slussen i Stockholm ska byggas om.

Till vissas förtret.

Däribland kompositören Benny Andersson.

I går klubbades beslutet om att ­bygga om Slussen i Stockholm igenom. Mark- och miljö­överdomstolen antog stadens nya detaljplan för området.

Beslutet går inte att överklaga. Saken är avgjord - efter tolv års kamp.

– Hundratusentals pendlare segrade i dag över en liten högljud kulturelit. Nu kan vi äntligen börja bygga det nya Slussen säger stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C).

Lovade ABBA

Bland motståndarna finns kompositören Benny Andersson. För något år sedan gick han så långt som att lova en återföre-ning av ­ABBA bara ­Slussen räddades.

– Det kan jag säga dig: Visste jag hundraprocentigt att det skulle hjälpa skulle jag ringa de andra i ABBA och fråga om vi skulle göra ett jobb. Jag skulle i alla fall försöka, sa han i en intervju med Svenska Dagbladet 2011.

”Otroligt dumt”

Han har skrivit ­debattartiklar, senast i somras, och kallat byggplanerna ”ett otroligt dumt förslag”.

Benny Andersson, som har kämpat in i det sista, vill städa, reparera och renovera Slussen – inte riva och bygga om.

Enligt finans­borgarrådet Sten Nordin (M) tas första spadtaget i sommar men bygget har en lång väg kvar. Först år 2020 ska nya Slussen stå klart. Det blir ett enormt projekt med ett ­20-tal entreprenörer inblandade. Staden har avsatt ­åtta miljarder kronor.

Ny vägbro

Nya Slussen får en ny vägbro mellan Södermalm och Gamla stan, en ny bussterminal och nya kontors- och ­affärsfastigheter.

Den egna detaljplanen för buss­terminalen i Katrina­berget ligger dock ­lite efter och har överklagats till mark- och miljödomstolen. Det målet kan dessutom överklagas till ännu en högre instans.

Aftonbladet har sökt Benny Andersson som har avböjt att kommentera.

Publicerad:
Publicerad: