Aktivist i Kiev hittad – blev korsfäst och torterad

avNivette Dawod

NYHETER

Den oppositionella aktivisten Dmytro Bulatov har hittats misshandlad i en by utanför Kiev i Ukraina.

Det har gått åtta dagar sedan han försvann spårlöst.

Nu uppger han att han blev kidnappad, korsfäst och svårt torterad.

Ledargestalten i den oppositionella gruppen Avtomaidan i Ukraina försvann för åtta dagar sedan, den 22 januari. Nu har han hittats, svårt misshandlad, i en by utanför Kiev i Ukraina.

Han berättar enligt BBC att han blev kidnappad och torterad, och sedan lämnad att dö i kylan.

– De korsfäste mig, spikade mina händer, skar av mig örat, skar mig i ansiktet. Det finns inte en fläck på min kropp som inte har fått stryk. Jag tackar gud för att jag lever, säger han till den ukrainska tv-kanalen Kanal 5 enligt nyhetsbyrån AP.

Vårdas på sjukhus

Polisen har bekräftat att Bulatov har skador på örat, och på flera mediebilder ser han ut att vara rejält tilltyglad. Han vårdas på ett sjukhus i centrala Kiev.

Avtomaidan är en grupp bilägare som deltagit i protesterna mot president Viktor Janukovitj, som väckt folkets ilska sedan november när han avböjde EU-inviterna om ett djupare samarbete – och istället närmat sig Ryssland.

Dmytro Bulatov är en av tre aktivister som plötsligt förts bort den senaste tiden. De nya kidnappningsattackerna har skakat proteströrelsen, särskilt efter att en av de kidnappade hittats död. Vilka som ligger bakom attackerna är dock inte klarlagt.

”Full av energi”

En av få som träffat Bulatov på sjukhuset är oppositionsledaren Petro Poroshenko.

Han säger till den ukrainska kanalen att Dmytro Bulatov är tacksam för allt stöd.

– Dmytro har bett mig att hälsa till alla och säga att han inte har brutits, och aldrig kommer att brytas ner. Han är full av energi, och även om hans kropp har fått utstå slag, är hans kämparanda stark, säger han.