Nyheter

WHO: Cancer ökar lavinartat

Av: 

Leonard Goldberg

NYHETER

Världshälsoorganisationen WHO har släppt en dyster framtidsprognos.

Antalet nya cancerfall väntas öka från 14 miljoner till 25 miljoner per år de närmaste 20 åren – en ökning med 70 procent.

– Trots glädjande framsteg visar rapporten att vi inte kan behandla oss ut ur cancerproblemet, säger Christopher Wild, medförfattare till rapporten, till The Guardian.

I rapporten "World Cancer Report" skriver WHO att vi inte kan behandla oss ut ur sjukdomen i tillräckligt snabb takt. I stället måste vi fokusera på att förebygga uppkomsten av nya fall.

Alkohol och tobak riskfaktorer

Cancer har globalt sett ökat från 12,7 miljoner fall 2008 till 14,1 nya fall 2012, varav 8,2 miljoner hade dödlig utgång. De närmaste 20 åren väntas antalet cancerfall öka ytterligare, och det lavinartat.

Enligt rapporten kommer vi se en ökning från dagens 14 miljoner fall per år till 25 miljoner fall per år, skriver The Guardian. På bara två decennier. Det är en ökning med 70 procent.

Några av de största riskfaktorerna som nämns i rapporten är alkohol, tobak, övervikt och brist på fysisk aktivitet.

– Trots glädjande framsteg visar rapporten att vi inte kan behandla oss ut ur cancerproblemet, säger Christopher Wild, chef för Internationella byrån för cancerforskning och medförfattare till rapporten, till The Guardian.

Lungcancer och bröstcancer värst

Värst drabbade kommer låg- och medelinkomstländer att bli, menar forskarna.

Dessa länder väntas rammas av framför allt två typer av cancerformer.

Dels sådana som orsakas av en infektion, till exempel livmoderhalscancer, en cancerform som fortfarande är mycket utbredd i fattiga länder, där tillgången till HPV-vaccin och screening ofta är obefintlig.

Dels den cancer som förknippas med en mer välsituerad livsstil. Här drabbas länder där användningen av tobak, alkohol och processade livsmedel som snacks och skräpmat ökar samtidigt som den fysiska aktiviteten minskar.

Lungcancer är den vanligaste och mest dödliga cancerformen hos män. För kvinnor är bröstcancer den vanligaste diagnosen. Tarm, prostata- och magcancer är andra vanliga diagnoser.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert: