Nyheter

Blodiga facit: 26 döda i Ukraina

NYHETER

Kravallpolis gick på onsdagen till förnyad attack mot demonstranterna på Självständighetstorget i Kiev. Slagsmålen har krävt minst 26 dödsoffer det senaste dygnet. Ledare för EU-länderna har enats om att införa sanktioner mot Ukraina. President Viktor Janukovytj har nu sparkat landets överbefälhavare.

Interfax rapporterar att minst 26 människor dödats i oroligheterna sedan tisdagsmorgonen. Enligt Kyiev Post ska minst nio döda vara poliser. Hundratals människor hade skadats.

Polisen kontrollerade tidigt på onsdagsmorgonen nästan halva torget, rapporterade Reuters. Flera våningar i proteströrelsens högkvarter stod i brand och dramatiska bilder visade hur människor klättrade längs fasaden för att ta sig ut.

Ukrainas president Viktor Janukovytj har nu sparkat landets överbefälhavare och ersatt honom med Jurij Iljin som tidigare tjänstgjorde vid landets flotta, rapporterar Interfax.

Har beslagtagit vapen

På onsdagseftermiddagen visade tv-bilder hur poliserna mobiliserade inför ett nytt stormingsförsök. Demonstranterna svarade med brandbomber.

Enligt AP har demonstranterna beslagtagit över 1500 skjutvapen i samband med sammandrabbningar med polisen.

Under dagen har demonstranterna stormat och intagit Kievs postkontor, som ligger i närheten till Självständighetstorget, rapporterar AP. Ukrainas säkerhetstjänst har ökat beredskapen för antiterrorinsatser, säger organets biträdande chef enligt AFP.

”Randen till inbördeskrig”

Jakub Swiecicki, öststatsexpert på Utrikespolitiska institutet (UI), tror att Ukraina kan befinna sig på randen till inbördeskrig och delning.

– Ja, det finns i alla fall en potential för en sådan utveckling, säger han till TT.

En fredlig lösning på oroligheterna är svårare att se. President Janukovytjs vägran att hålla tillbaka polisens styrkor och hans tal om att oppositionen redan passerat "gränsen" är enligt Swiecicki ett tecken på det.

Han tror inte att Janukovytj är beredd att avgå eller kommer att kuppas bort.

– Det finns ingen stark ledare inom oppositionen. Vitalij Klytjko är för svag, Arsenij Jatsenjuk likaså. Demonstranterna lyssnar inte på dem längre. Och Julia Tymosjenko sitter i fängelse, säger Swiecicki till TT.

EU håller i morgon ett extra utrikesministermöte om Ukraina, säger en tjänsteman till Reuters.

”Kommer införa sanktioner”

Under utrikesdebatten i svenska riksdagen fördömdes de våldsamma sammandrabbningarna i Ukriana.

Svenska utrikesministern Carl Bildt inledde debatten genom och sa att ”det var en mörk dag för Europa, på gatorna i en av våra huvudstäder dödas människor”.

Han utvecklade senare sina resonemang på sin Twitter:

"Vi måste vara tydliga: Det yttersta ansvaret för dödsfallen och våldet bär president Janukovytj. Han har blod på sina händer.”

Omvärlden kan nu reagera, anser Bildt, som hänvisar till ett EU-möte i Bryssel klockan 11. Men redan under onsdagseftermiddagen framkom det att flera ledare inom EU beslutat sig för att vidta åtgärder.

– Konsensus har uppnåtts mellan staterna i Europeiska Unionen om att införa sanktioner mot ukrainska statsföreträdare till följd av våldsamheterna i Kiev som har inneburit dussintals människors död, säger Polens biträdande utrikesminister Piotr Serafin, enligt Reuters.

Piotr Serafin talade på en pressträff efter att Polens premiärminister Donald Tusk hade deltagit i telefonöverläggningar med övriga EU-ledare.

FN:s generalsekreterare Ban-Ki Moon har uttryckt sin förfäran över det "oacceptabla" våldet och har uppmanat till att samtalen mellan regeringen och oppositionen återupptas för att ge snabba resultat, skriver BBC.

Den europeiska investeringsbanken, EIB, meddelade under onsdagen att den fryser alla sina aktiviteter i Ukraina efter de dödliga upploppen där.

– För tillfället är situationen så grym att det skulle vara en felaktig politiskt signal...att ha affärsaktiviteter i Ukraina, säger bankens ordförande, Werner Hoyer, vid en presskonferens.

Biden ringde

Omvärlden följde den dramatiska utvecklingen i Ukraina och USA:s vicepresident Joe Biden ringde president Viktor Janukovytj för att mana till maximal återhållsamhet, uppger Vita huset.

Sent på kvällen fick oppositionsledarna Vitalij Klytjko och Arsenij Jatsenjuk träffa Janukovytj. Efteråt sade de att mötet inte lett till någon lösning på krisen.

Enligt Klytjko ska Janukovytj ha vägrat att beordra polisen att avbryta offensiven mot demonstranterna. Presidenten själv sade i ett uttalande tidigt på morgonen att demonstranterna "har gått över gränsen", rapporterar AFP.

Han sade också att det ännu inte är för sent att lösa konflikten, men manade ledarna för oppositionen att ta avstånd från "radikala krafter", enligt Reuters.

Fler städer

Protesterna spred sig till flera städer i västra delen av landet. Bland annat ska aktivister ha satt en polisstation i brand i staden Ternopil.

– Jag är mycket chockad. Jag trodde aldrig att detta skulle kunna ske mitt i huvudstaden i ett demokratiskt land, säger Bogdan Woran, en av dem som under tisdagen demonstrerade på Självständighetstorget och blev vittne till våldet.

TT/Aftonbladet

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter