Nyheter

Reinfeldt om den ryska upprustningen

Av: 

Pär Karlsson

Malvina Britts

NYHETER

SÄLEN. Den ryska björnen ryter allt högre.

Men enligt statsminister Fredrik Reinfeldt (M) finns det ingen anledning till oro.

– Vi har inte funnit att det finns något aggressivt som är riktat mot Sverige, säger han.

Reinfeldt är inte orolig.
Reinfeldt är inte orolig.

I dag höll statsminister Fredrik Reinfeldt ett anförande på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Dessutom deltog han i en gemensam utfrågning med Finlans president Sauli Niinistö.

Reinfeldt berättade bland annat att de båda ländernas försvarsministrar ska titta djupare på hur Sverige och Finland skulle tjäna på att samutnyttja militärt material.

Rysk upprustning

Men statsministern kommenterade också den ryska upprustning som tagit fart den senaste tiden och vad som kommit i dess följd. Förra året avslöjande SvD att en rysk flygstyrka med tunga bombplan övade mot attackmål i Sverige under påskhelgen. Eftersom det var högtidshelg saknade Sverige helt beredskap, medan Nato däremot skickade upp jaktflyg.

Men på en pressträff berättade Reinfeldt att han inte är orolig över den ryska upprustningen.

– De återtar en del av det kraftiga fall de gjorde efter Sovjetunionens fall. Väldigt mycket av deras materiel har ju i realiteten rostat eller förstörts. De vill vara en säkerhetspolitisk global aktör. De upplever att de har utmaningar längs med hela sin gräns, framför allt den södra och gränsen mot Kina, säger han.

I vår närhet råder lugnet

Men i vår del av världen råder dock lugnet, menar statsministern. Under sitt tal jämförde han med sin egen värnplikt, då han själv låg vid den finska gränsen och då det ryska hotet var mer reellt.

– Skulle jag peka på ett område där de har de lugnare är det just i området kring Ryssland, Sverige och Finland. Vi ska naturligtvis följa detta men vi har inte funnit grund för att det finns något aggressivt bakom upprustningen som ensidigt är riktat mot Sverige och som skulle ändra inriktning på hela vår försvarsutveckling.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter