Nyheter

Lägger upp planer inför tv-debatten

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Alliansen filade på formuleringarna på Rosenbad

Foto: LASSE ALLARD

Här smider statsminister Fredrik Reinfeldt de sista ­planerna inför kvällens ­viktiga partiledardebatt.

Aftonbladet fick en exklusiv inblick när han tillsammans med de andra alliansledarna la upp taktiken mot Stefan Löfven.

– Våra motståndare saknar samlad politik men har en sak gemensamt – höjda skatter för att finansiera stora satsningar på bidrag, säger Reinfeldt.

I kväll drabbar åtta partiledare samman i en stor debatt i SVT:s Agenda. Med knappt ett år till valet blir striden mellan politikerna hårdare för varje dag. Den senaste tiden har staberna kring partiledarna slitit för att just deras chef når ut till väjarna genom tv-rutan.

För regeringen, som har ­halkat efter i opinionen, är kvällens debatt en viktig chans att försöka vända utvecklingen.

”Viktig möjlighet”

Aftonbladet fick en exklusiv inblick när statsminister Fredrik Reinfeldt filade på de sista förberedelserna under ett längre möte med de övriga ­alliansledarna Annie Lööf (C), Jan Björklund (FP) och Göran Hägglund (KD) på Rosenbad i förrgår.

– Jag ser debatten som en viktig möjlighet att lyfta fram skillnaderna i svensk politik. Vi för en politik för att fler ska få jobb och att människor ska få behålla mer av lönen, att fler jobbar är bra för Sveriges ekonomi och ger oss mer resurser att satsa på välfärdens kärna, säger Reinfeldt.

Statsministern har redan nu klart för sig hur Socialdemokraterna och oppositionen ska attackeras.

”Saknar alternativ”

Allt tyder på att det blir jobb och ekonomi som blir det viktigaste frågorna i nästa års valrörelse. Reinfeldt tror att mycket fokus kommer att hamna där även i kväll. Den senaste tiden har Löfven och S försökt ­cementera bilden av att Sverige är på väg åt fel håll när det kommer till jobb och skola.

– Jag vill lyfta fram att vi har en stark svensk ekonomi jämfört med resten av Europa och är ett av de få länder som kan satsa i det sköra ekonomiska ­läge som nu råder, säger Reinfeldt.

Under en längre tid har ­regeringen anklagat Löfven för att mörka vem han vill sitta i regeringen med efter en eventuell valseger. Så även i kväll:

– Han saknar ett regerings­alternativ och därför vet vi inte vilken politik det skulle bli om oppositionen vinner valet. Det enda vi säkert vet är att det blir höjda skatter som trycker undan jobb och därmed gör utrymmet för välfärdssatsningar mindre, säger Reinfeldt.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 20-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert: