Bunker vid havet? Räkna med budkrig

avSayna Mostofizadeh

NYHETER

Militären säljer sina gamla fastigheter för miljardbelopp

1 av 9
Anna och Niklas Nabb hade väntat länge på att stugan på Bredskär skulle säljas. Nu är de lyckliga ägare av sjöfartsverkets gamla lotskontor. "Niklas växte upp här på ön och vi är så glada över att stugan äntligen är vår", säger Anna.

På jakt efter ett bergrum med sjöutsikt?

Nu har du chansen.

Försvaret säljer ut fastigheter för miljarder.

Du kan bli ägare till en fyrmästarbostad med gästhus och sjöbod i norra Uppland. 101 000 kronor köper dig en kåk på 100 kvadrat med eget ”teodolittorn” och bunker i Karlskrona. För dig med behov av förvaring finns åtskilliga bergrum att välja bland, flera med sjöutsikt.

Omställningen till insatsförsvar har resulterat i att hundratals militära byggnader inte längre används, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Kommunerna erbjuds

Försvaret säljer därför ut fastigheter för miljarder - och köparna är ofta privatpersoner.

– Vi erbjuder i första hand kommunerna att ta över fastigheterna och en del köps av företag, men det största intresset finns hos privatpersoner, säger Eeva Göthed, projektledare på Fortifikationsverkets försäljningsenhet.

En av köparna är Niklas Nabb, 39, från Umeå. Tillsammans med sin fru Anna Nabb, 37, äger han nu en stuga som tidigare fungerat som lotskontor för Sjöfartsverket. Huset ligger på ön Bredskär utanför Umeå, platsen där Niklas växte upp.

Tvingades renoverat

– Det var ett drömläge för honom. Han har alltid längtat efter att äga en stuga på Bredskär. När vi köpte stugan var den totalt nedgången och hade säkert inte använts på 30 år. Nu är den superfin för vi har renoverat det mesta. Men allt bytte vi inte ut, den gamla gjutjärnsspisen fungerar till exempel fortfarande bra, säger Anna Nabb.

Fler försäljningar

Förra året såldes fastigheter för 255 miljoner kronor. Intäkterna har i stort sett ökat varje år sedan 2004 då en ny försvarsproposition antogs som innebar satsning på ett insatsförsvar.

– Det här är förstås spekulationer, men om vi tittar på den takt med vilken militärfastigheter har sagts upp och sålts de senaste tio åren är det sannolikt att försäljningen fortsätter i samma takt även kommande år, säger Eeva Göthed på Fortifikationsverket.