Nyheter

”De tävlar om att skjuta höggravida”

Av: 

Sofia Roström Andersson

NYHETER

Volontärläkare berättar om sjuka tävlingen

En brittisk volontärläkare i Syrien larmar om att krypskyttar siktar på barn och gravida kvinnor.

Foto: AP

Fostret sköts ihjäl – i sin mammas livmoder.

Bebisen är en bara en i raden av döda i vad som enligt uppgifter ska vara en sjuk tävling.

Nu larmar en brittisk hjälporganisation i Syrien om att krypskyttar siktar på barn och gravida kvinnor.

Mamman överlevde.

Det gjorde inte hennes barn.

Röntgenbilder visar hur en kula trängt in i fostrets huvud.

Men bebisen är inte ensam om att ha blivit måltavla för krypskyttar i Syrien.

Höggravida och barn

Hjälporganisationen Syria Relief skriver om saken på sin hemsida, och den brittiske volontärkirurgen David Nott, som jobbat på flera sjukhus i landet för organisationen, uppger för bland andra CNN och ITV, att krypskyttar i landet tycks ha en bisarr tävling som går ut på att skjuta människor.

Målen: Höggravida kvinnor och barn.

– De flesta av barnen vi tagit ut är i sjunde, åttonde, nionde månaden, vilket betyder att det är rätt uppenbart för vem som helst att de här kvinnorna var gravida, säger han David Nott till CNN och uppger att krypskyttarna också riktar in sig på små barn.

Tv-bolaget har tagit del av Syria Reliefs bilder som bland annat visar hur en liten flicka med målade naglar ligger i en sjukhussäng med skador i huvudet. Under ett grönt lakan ligger en till synes jämnårig flicka med ett öppet sår i pannan.

"Pågick en dödstävling"

Enligt David Nott rör ungefär 90 procent av alla operationer han utför dagligen just skador orsakade av krypskyttar.

Krypskyttar som i många fall utstuderat tycks jaga sina offer.

– En dag hade vi en gravid kvinna som kom i med skottskador i livmodern. Inte bara en eller två, utan sju eller åtta, vilket betyder att de måste ha gravida kvinnor som måltavlor, säger David Nott till ITV.

Han fortsätter:

– Nästa dag fick vi in människor med skador på högra sidan av bröstet. Dagen efter det kunde det vara vänstra sida av bröstet, och inga andra skador. Sedan kunde det vara skottskador i ljumsken, alla kom in med skador i ena ljumsken. Så för mig verkade det som att det pågick en dödstävling mellan krypskyttarna.

Uppgifter: Får presenter

Volontärläkaren uppger också att lokala läkare han jobbat med hört att krypskyttarna får små presenter, som cigarettpaket, för människor de skjutit under dagen.

Inbördeskriget i Syrien inleddes under den arabiska våren 2011. Konflikten är nu inne på sitt tredje år och situationen är akut. Över 100 000 människor har mist livet och enligt FN:s flyktingorgan UNHCR befinner sig just nu över två miljoner syrier på flykt i grannländerna.

I en rapport har Rädda barnen slagit larm om att barnen i Syrien står inför en hotande hungersnöd.
I slutet av november är fredssamtal planerade att hållas. Men det är oklart om konferensen blir av. Den syriska regimen går bara med på att delta om förutsättningen inte är att president al-Assad måste avgå, något oppositionen har en helt annan uppfattning om.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert: