Nyheter

Ministern om våldtäkter: Tjejer har också ett ansvar

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Tjejer har ett ansvar för vilken situation de sätter sig i.

Det har Norges nya jämställdhetsminister Solveig Horne tidigare sagt.

– Jag får stå för det jag har sagt, säger Horne till norska Dagbladet.

I onsdags blev det klart hur Norges nya regering kommer att se ut. Partiet Höyres partiledare Erna Solberg är numera landets statminister.

Höyre bildar regering tillsammans med det högerpopulistiska Fremskrittspartiet.

En av Frp:s ministrar är Solveig Horne, barn- och jämställdshetsminister.

Horne har tidigare gjort flera uppseendeväckande uttalanden som nu kommit upp i den norska debatten igen.

”Flickorna har ansvar”

I en artikel av det norska public service-bolaget NRK säger hon att tjejer också har ett ansvar i våldtäktssituationer.

Hon kommenterar en sexologs påstående om att ”...pojkar av och till blir förvirrade. Det är ofta svårt att uppfatta flickornas signaler...”, på följande vis:

– Flickorna har ett ansvar för vilken situation de sätter sig i, men pojkarna har också ett ansvar för att respektera ett nej. Jag menar att pojkarna och flickorna har ett lika stort ansvar, säger Horne till NRK.

Ansvar för sig själv

Jämställdhetsministern säger nu att hon skulle uttalat sig annorlunda om hon hade formulera sig idag. Men helt och hållet backar hon inte från det kontroversiella uttalandet.

– I dag vill jag bara säga att förgriparen alltid har ansvaret. Ett nej är ett nej. Och alla har ansvar för att ta hand om sig själv och om andra. Jag har ett ansvar för mig själv och vilka situationer jag hamnar i, säger hon till Dagbladet.

Kritisk mot ”homosagor”

Horne har kritiserats för uttalanden vid flera tillfällen. 2010 twittrade hon: ”Funderar på om det är helt bra att man läser homosagor för små barn på dagis”.

– Det jag vill säga idag är att jag ska vara statsråd för de heterosexuella, homosexuella och transsexuella.

Hon menar att hon förhåller sig till en regeringsplattform och att twitter-meddelandet kom i kölvattnet av en debatt om finansiering av ett bokprojekt.

Vill kapa stöd

Så sent som 3 september i år sa Horne till det norska magasinet Blikk att hon ville skära i anslagen till organisationer för homosexuella män och kvinnor.

Hon menade att de homosexuellas rättigheter upprätthålls av diskrimineringslagen och att "vi behöver inte egna organisationer för att se efter de här gruppernas rättigheter.”

Idag, bara en dryg månad senare, vill hon inte ge något klart besked om hur det blir med stödet.

– I vår regeringsplattform står det inget om att skära ned. Men vi kommer återkomma till detta i den nya regeringens budget. Vi ska sätta vår prägel på den här budgeten, säger Horne.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert: