Ambulans hindrades – vägen avspärrad för Obama

Av: Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

En ambulans på väg till ett akutfall i Upplands Väsby i förmiddags stoppades av avspärrningarna för USA:s president Barack Obama.

Händelsen granskas nu av SOS Alarm.

– Vilken konsekvenser det fått i form av tidsförlust kommer att utredas, säger Ronald Krantz på SOS Alarms pressjour.

Det var någon gång under torsdagsförmiddagen som en ambulans larmades till ett akutfall i Upplands Väsby – och fick hinder eftersom vägen spärrats av för president Barack Obamas kortegeväg till Arlanda flygplats.

– Den vägen som ambulansen behövde komma fram på var inte framkomlig på grund av kortegen. Vi larmade en ambulans som var på andra sidan kortegen så att den kunde åka till patienten istället, säger Ronald Krantz, på SOS Alarm Sveriges pressjour.

Händelseanalys

Det är inte ovanligt att ambulanser får dirigeras om på grund av väghinder, uppger han. Däremot är det ovanligt att väghindret är en presidentkortege.

– Alla sådana här störningar utreds i en så kallad händelseanalys. Vi går igenom händelseloggar, spelar upp händelsen genom våra kartor och ser var våra ambulanser har tagit sig fram.
Det som utreds är framförallt hur mycket tid som förlorats vid utryckningen - en situation där varje sekund kan vara viktig för att rädda liv.

”Alla störningar är allvarliga”

– Vilken konsekvenser det fått i form av tidsförlust är det vi måste utreda.

Enligt Ronald Krantz är det oklart hur pass allvarligt akutfallet i fråga var.
– Det är också en sak vi utreder. Alla störningar är allvarliga för den som blir drabbad. Men vi är vana att hantera störningar i samhället generellt, så vi har god metod att hantera sådana saker.

Utöver händelsen med den stoppade ambulansen har SOS Alarm upplevt dygnet med de många avspärrningarna i huvudstaden och dess omnejd som ovanligt problemfritt.

”Lättare än vanligt”

Ronald Krantz känner till två sjukdomsfall som inträffat innanför avspärrade zoner det senaste dygnet. Båda kunde lösas utan tidsfördröjning.

– Vi hade organiserat det väldigt bra med att ha en medarbetare placerad på polisens ledningscentral, vilket gjorde att vi snabbt kunde lösa insläpp genom avspärrningar för ambulansfallen.

Att trafiken dessutom varit betydligt lättare i Stockholms innerstad än vanligt, eftersom bilister uppmanats att ställa bilen hemma under amerikanske presidentens besök, har underlättat för ambulanserna som SOS Alarm dirigerat ut.

– De har haft det lättare än vanligt att ta sig fram, faktiskt, säger Ronald Krantz.

Bilden av ett ovanligt lugnt Stockholm delas av Storstockholms räddningscentral (SSR).

– Vi hade inga förseningar alls till någonting. Och inget larm över huvud taget innanför avspärrningarna på hela dygnet. De larm vi åkt på har varit lättare att ta sig fram till eftersom det varit jättelite bilar ute, säger Tomas Lundén, ledningsoperatör vid SSR.

Publicerad: