Tvåbarnsmamman dödade tre – får rekordstraff

Av: Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Joanne Dennehy, 31, dömdes att dö i fängelset

1 av 4 | Foto: AP CAMBRIDGESHIRE POLICE
Joanne Dennehy

Seriemördaren Joanne Dennehy, 31, blev den första kvinna att dömas till lagens strängaste straff i Storbritannien av en domare.

Tvåbarnsmamman dömdes för tre mord till livstids fängelse - alltså att dö bakom galler.

– Hon är en grym, beräknande, självisk och manipulativ seriemördare, sa domaren i samband med att domen föll.

Det var i fredags som domen mot seriemördaren föll. Domaren ansåg att hennes brott var så exceptionellt allvarliga att han dömde henne till en hel livstid i fängelse. Under huvudförhandlingen i London avslöjades, enligt tidningen The Guardian, fasansfulla detaljer om 31-åringen och hennes uppsåt att mörda.

Hon ska, enligt tidningen, ha sagt till sin terapeut att hon mördade för att ”se om jag var så kall som jag trodde jag var”.

Tre mord och två mordförsök

Joanne Dennehy greps i april 2013 efter en omfattande polisjakt.

Tvåbarnsmamman har erkänt tre mord och två mordförsök.

Enligt domstolen drevs hon av en ”sadistisk lust efter blod”. Under en tiodagarsperiod stack hon ner tre män i staden Peterborough i mars i fjol. Efter det körde hon till Hereford där hon knivhögg ytterligare två män. Överfallen i Hereford skedde inom loppet av nio minuter mitt på dagen. De två männen var ute och promenerade med sina hundar när de attackerades.

Under huvudförhandlingen satt Dennehy och log och småpratade med tre medhjälpare. Tre personer som också dömdes till långa fängelsestraff.

Samtliga mord var planerade

Den 31-åriga tvåbarnsmamman är den tredje kvinnan i Storbritanniens kriminalhistoria som döms till lagens strängaste straff men den första att dömas av en domare. De andra två var mördarna Myra Hindley och Rosemary West. Den sistnämnde förklarades skyldig till tio mord. Hindley och West dömdes emellertid av inrikesministern.

Domare Spencer, som dömde Dennehy, sa att det stränga straffet motiverades då samtliga tre mord var planerade och att det fanns ett uttalat uppsåt att döda. Han sa vidare, enligt tidningen The Guardian, att tvåbarnsmamman lider av en personlighetsstörning och har diagnosen ”parafili sadomasochism”, ett tillstånd där sexuell upphetsning härrör från smärta och förnedring.

Seriemördarens tre medhjälpare dömdes även de till fängelsestraff. En av dem dömdes till livstid, med ett minimum av 19 år. De andra två fick 14 respektive tre års fängelse.

Publicerad: