Motstridiga uppgifter om Nelson Mandela

avSofia Roström Andersson

NYHETER

Nelson Mandela uppgavs ha lämnat sjukhuset på lördagsmorgonen efter en tre månader lång vistelse.

Senare tillbakavisades uppgiften.

Sydafrikas tidigare ledare togs in på sjukhus redan den 8 juni och hans tillstånd har uppgetts vara kritiskt. Senare under sommaren rapporterades 95-åringen visa tecken på återhämtning.

På lördagsmorgonen, svensk tid, uppgav flera medier att han fått lämna sjukhuset i Pretoria och att han befinner sig i hemmet i Johannesburg. Enligt Sky News bekräftade hans dotter uppgiften och bland andra BBC hänvisade till andra källor.

Men enligt Reuters, som hänvisar till sydafrikanska nyhetsbyrån Sapa, tillbakavisar det sydafrikanska presidentämbetets kansli uppgifterna.

"Presidentämbetet har noterat felaktiga medierapporter om att förre presidenten Nelson Mandela skulle ha skrivits ut från sjukhuset. Madiba är fortfarande på sjukhus i Pretoria och befinner sig fortfarande i kritiskt men stabilt tillstånd. I bland blir hans tillstånd instabilt, men han svarar på medicinsk behandling", skriver presidentämbetet i ett uttalande på sin officiella hemsida, och använder Nelson Mandelas klannamn, skriver TT.