Så ska namnet avslöjas

Alexandra eller Charlotte om det blir en flicka och George eller James om det är en pojke.

Det blir namnet på den brittiska kungabebisen – åtminstone om man ska tro vadslagningsfirmornas odds.

Men namngivningen kan dröja i flera dagar.

Så fort Kate Middleton har fött den brittiska tronarvingen tar en uråldrig och förutbestämd kedja av ritualer vid: Först informeras drottning Elizabeth II och premiärminister David Cameron om barnets storlek och kön. Sen går samma information ut till de 15 generalguvernörerna i de stater som har den brittiska drottningen som statschef.

Därefter skriver den medicinska personalen på St Mary´s sjukhus en kommuniké där bland annat barnets kön, vikt och längd finns med. Kommunikén skickas med poliseskort till Buckingham Palace där det sätts upp på en snidad anslagstavla till allmän beskådan.

När dokumentet har presenterats skickas också nyheten ut på Facebook och Twitter via kungahusets officiella kanaler. 

Namnet höljt i dunkel

Namngivningen är dock inte lika strikt reglerad. Paret har upp till tio dagar på sig att presentera ett namn på den nya kungabebisen. Men enligt flera bedömare kan paret komma att avslöja namnet direkt efter förlossningen när de möter världspressen. Vad namnet blir är dock en knäckfråga.

– William och Kate är moderna människor men jag tror att de kommer att välja ett traditionellt namn, säger Claudia Joseph, som har skrivit en biografi över Kate Middleton, till CNN.

Bland de brittiska vadslagningsfirmorna ligger Alexandra och Charlotte i topp bland flicknamnen. Skulle Kate och William få en pojke är det i stället James och George som är populärast.

Gissar på Mary

– Det är väldigt värdiga och traditionsfyllda namn men prins William kan vara motsägelsefull. Det är inte säkert att han väljer ett namn som många har satsat på, säger historikern Kate Williams till CNN.

Hon har själv listat sina favoriter – och tror att prinsens mamma kommer att hyllas på något sätt.

– Vi lever i en allt mer globaliserad värld och då tror jag att de väljer något mer lättuttalat som Mary. Sen tror jag Elizabeth blir andranamn, följt av Diana och Caroline, säger hon.

Bland de mer osannolika namnen återfinns Elvis, Basil och Psy – det sistnämnda ger 5001 gånger insatsen.

Publisert: