McCain: ”Bara början på en återvändsgränd”

Av: Emmelie Wallroth, Patrik Ekström

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: AP
John McCain.

Den syriska regimen måste överlämna en lista på samtliga innehav av kemiska vapen inom en vecka.

Skulle avtalet inte följas hotar USA och Ryssland med militärt ingripande under FN-mandat.

Men överenskommelsen får kritik.

– Det är svårt att se på den här överenskommelsen som något annat än en början på en diplomatisk återvändsgränd, menar senatorerna John McCain och Lindsay Graham.

USA och Ryssland är nu överens om ett avtal för hur den syriska regimens kemiska vapen ska förstöras.

Första steget är att Bashar al-Assad inom en vecka ska ha överlämnat en detaljerad lista på samtliga innehav av kemiska vapen.

Senast i november ska FN-inspektörer börja arbeta på plats i Syrien, uppgav USA:s utrikesminister John Kerry efter en gemensam presskonferens med den ryska utrikesministern Sergej Lavrov i Genève på lördagen.

Överlämnandet och/eller förstörandet av alla kemiska vapen ska vara klar senast i mitten av 2014, enligt TT och utländska nyhetsbyråer.

Attack inte utesluten

Följs inte avtalet är Ryssland och USA överens om att militärt våld kan användas enligt kapitel 7 i FN-stadgan.

– Världen kommer nu förvänta sig att Assad-regimen lever upp till sina åtaganden. Det får inte finnas något rum för spel. Eller något annat än ett fulltständigt tillmötesgående från Assad-regimen, säger John Kerry.

USA:s president Barack Obama underströk samtidigt i ett tal tidigare på lördagen att landets styrkor har kvar sin beredskap och står redo att utföra en attack.

– Vi kommer inte bara att lita på Ryssland och Assad. Vi behöver få se konkreta åtgärder som demonstrerar att Assad är seriös med att lämna över sina kemiska vapen, säger Obama.

”En återvändsgränd”

Men överenskommelsen kommer ge Assad flera månader till att ”fördröja och bedra”, samtidigt som fler människor dör i Syrien, menar de två amerikanska senatorerna John McCain och Lindsay Graham.

– Det är svårt att se på den här överenskommelsen som något annat än en början på en diplomatisk återvändsgränd, och Obamas administration leds rätt in i den av Bashar Assad och Vladimir Putin, sa senatorerna John McCain och Lindsay Graham i ett gemensamt uttalande, enligt TT.

Publicerad: