Svenskt Näringsliv dundrar mot S och LO

Socialdemokraterna och LO vill förbättra villkoren på svensk arbetsmarknad genom att ändra lagen.

Men Stefan Löfvens förslag får kraftig kritik från Svenskt Näringsliv.

– Det är beklagligt att S ger efter för LO:s protektionistiska krafter, säger Christer Ågren, vice vd för Svenskt Näringsliv.

I morse begav sig S-ledaren Stefan Löfven och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till en byggarbetsplats i Fruängen i Stockholm. Där meddelade de att Socialdemokraterna vill förändra lagen för att förbättra villkoren på svensk arbetsmarknad. "Lex Laval" ska rivas upp och flera andra förslag ska genomföras.

Men utspelet applåderas inte alls hos LO:s motparter i Svenskt Näringsliv.

– Jag tycker det är beklagligt att S ger efter för LO:s protektionistiska krafter. Det här är verkligen ett sätt att försvåra och sätta ett helt annat regelverk på människor som kommer från andra länder, än vad som gäller för oss som bor i Sverige, säger organisationens vice vd Christer Ågren.

Svenskt Näringsliv kritiska

Om S-förslaget går igenom kommer svenska fackföreningar kunna kräva att utländska företag som verkar i Sverige ska teckna kollektivavtal. Det är enligt Ågren orättvist.

– Det är massor med människor som arbetar i Sverige utan kollektivavtal, men det vill man nu förbjuda för alla andra grupperingar som kommer hit, säger han.

Men Svenskt Näringsliv håller med om delar av den mörka bild av den svenska arbetsmarknaden som Löfven och Thorwaldsson målar upp.

– Men de måste se att det inte inte är regelverken som det i det stora hela är fel på. Det handlar framför allt om myndighetsutövningen. Kör utländska chaufförer fler turer med cabotage än vad de har laglig rätt att göra ska man sätta dit just det, inte ändra regelverket, säger han.

Vill ha hårdare kontroll i stället

Detsamma häller för de företag som inte följer EU:s utstationeringsdirektiv. Där står skrivet att de "grundläggande villkoren" i kollektivavtalen, ofta kallat den hårda kärnan, ska vara uppfyllt när företag har arbetare som tillfälligt verkar i andra länder.

– Om det är problem att man inte gör det får man jobba med det. Det är bättre än att, som S och LO vill, försöka introducera ett regelverk som ytterst syftar till att man inte ska komma hit och konkurrera med svenska byggjobbare, säger han.

Men Ågren tror att det är en sak som parterna, och S, kan komma överens om.

– Det är myndighetsutövningen som inte fungerar. Då kan man titta på hur vi kan göra regelverket lättare att följa upp, så att man kan identifiera och hantera missbruk mot det. Där finns det säkert saker som både vi och LO och S kan ha samma uppfattning om, säger han.

Hos Svenskt Näringsliv är man inte förvånade över dagens utspel, som man kallar "protektionistisk populism".

– Jag tror det är väldigt mycket politiska skäl till att varför man försöker driva de här frågorna. Det är för att hindra medlemsflykten från LO och att en del av de som är kvar flyr från socialdemokratin, säger Christer Ågren.

Publisert: