Rejält med regn väntas

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Rejält med regn väntas längs Sveriges östkust.

SMHI varnar för översvämningar under kvällen och natten i flera län.

– Även resten av landet får ostadigt väder, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Veckan börjar med ösregn över stora delar av landet. Flera län nära Östersjön ser ut att få mellan 35 och 50 millimeter regn – SMHI har utfärdat varningar i fyra län än så länge. Framförallt befarar man översvämningar och överfyllda dagvattenledningar i Västernorrland, Gävleborg, Uppland och Stockholms län.

– Regnområdet drar in med tyngdpunkt på östra Svealand och södra Norrlandskusten, men även neråt Götaland är det ostadigt med skurar som blommar upp, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Måndagskvällen och natten mot tisdag ser ut att bli värst med rejäla skyfall. Regnet, som kommer från sydost och Baltikumområdet, rör sig sedan i nordvästlig riktning över Sörmland och Svealand. Efter måndagens rikliga mängder flyttar det norrut under tisdagen för att sedan ta sig vidare till Finland. Förhoppningsvis har det lämnat landet redan under tisdagseftermiddagen.

– Men banan där regnet rör sig är lite osäker, säger Lovisa Andersson, som inte kan utesluta att varningarna under måndagen kan bli fler.
Däremot ser det ut att bli bra mycket ljusare i landet till onsdag. Solchanserna ökar i hela landet, risken för nederbörd håller sig till några få platser, och luften kommer att vara varm.

– Från mitten på veckan kommer det att vara temperaturer upp mot 25-gradersstrecket.

Värmen kommer att vara ganska jämnt fördelad över landet. Men njutningen blir kort. Redan till helgen ser det ut att bli osäkert väder igen, med kallare luft och risk för regnområden som tar sig in från kontinenten.
Även om regnmängderna inte lär bli lika stora som under början av veckan är risken för regn överhängande.

– Det kan bli en ostadig avslutning på veckan, även om regnmängderna inte är lika stora så finns det i alla fall risk för regn, säger Lovisa Andersson.

Publicerad: