Här blåste taket bort

NYHETER

Ivar slog till med full kraft: Nog det värsta jag har varit med om

1 av 5

Stormen Ivar slog till med full kraft i natt.

Tiotusentals hushåll är under morgonen fortfarande strömlösa, tågen inställda och i Ånge och Fränsta stängs förskolor och skolor.

– Det här är nog det värsta jag har varit med om, säger Bengt Stadin, stabschef på Jämtlandspolisen.

Att Ivar inte var att leka med märktes redan i rapporterna från Norge där stormen passerade först. Lastbilar blåste av vägarna och polisen i Trondheim fick åka runt med högtalare för att varna folk.

När vindarna - som period­vis nådde orkanstyrka i byarna - drog in över Jämtlandsfjällen fortsatte kaoset.

– Det är i alla fall tre fastigheter i centrala Östersund som taken delvis farit av på och två i Åre, säger Bengt Stadin vid Jämtlandspolisen.

Inställda tåg

De järnvägssträckor i Jämtland och Västernorrland som Trafikverket stängde i går är fortfarande stängda. Myndigheten räknade först med att öppna en del av sträckorna på fredagsmorgonen, men på grund av att det fallit träd över järnvägen och kontaktledningar förblir de stängda. Det finns ingen prognos för när de kan öppna.

– När stormen pågick hade vi inget folk ute i och med säkerheten. När vi är kom i gång med syningen träffade vi på träd och återställning pågår, säger Hans Engevi, enhetschef trafikledning på Trafikverket.

På fredagsmorgonen går trafik söderifrån till Sundsvall, men från Sundsvall och uppåt via Bottniabanan och Ådalsbanan är det stängt för tågtrafik.

– Det som är mest drabbat är sträckan mellan Storlien till Sundsvall. Där har vi omfattande skador på anläggningen. Det är väldigt mycket träd som fallit och det är oerhört svårt att sätta en tid och ge en bra prognos, säger Hans Engevi.

Myndighetens råd till de som ska ut i bil- och tågtrafiken i Jämtland och Västernorrland är att kolla vägläget på Trafikverkets hemsida samt kontakta berörda tågbolag.

De större vägnäten är framkomliga, men det kan finnas träd och grenar på de mindre vägarna. De som beger sig ut i trafiken uppmanas att vara beredd på bråte på vägarna men också anpassa hastigheten efter väglaget.

Höga kusten-bron öppnade för trafik igen vid 03.30-tiden i morse.

Stängda skolor

Fortfarande på fredagsmorgonen är över 55 000 hushåll utan ström. Av Eons cirka 28 000 strömlösa kunder finns omkring 20 000 i Västernorrland. Även Härjeåns Nät, Fortum och Jämtkraft har tusentals kunder utan el, rapporterar TT.

Med anledning av stormen Ivar är samtliga förskolor och skolor utanför Ånge och Fränsta centralorter, i Västernorrland,stängda under fredagen. Barnens föräldrar uppmanas att själva ordna tillsyn för barnen, rapporterar Sveriges Radio P4 Västernorrland. Verksamheten beräknas vara igång som vanligt på måndag.

En trafikolycka

Flera gator i centrala Östersund fick spärras av under gårdagskvällen när kringflygande bråte och svajande tak hotade förbipasserande.

Men enligt Bengt Stadin har det inte varit några allvarliga skador i Ivars spår.

– Vi har haft en trafik­olycka på E45 utanför Ytterhogdal med ett träd som föll på en bil. Men det är inga personskador att tala om, säger han.

Redan i Åre visade Ivar sin styrka. Taket på stationshuset i Åre blåste in i byggnaden av stormen.

”Kändes farligt”

– Det var verkligen tur att all tågtrafik hade ställts in, annars hade det suttit folk där i salen. Men jag har inte hört om någon som skadades, säger Daniel Mensch, 51, som bor i Åre.

Han var på väg hem från mataffären när vinden började tillta i styrka.

– Det kändes ganska farligt faktiskt. Det började blåsa runt massa bråte. Vi var en två-tre stycken som började springa för att ta oss hem, säger han.

Som mest var drygt 59 000 personer strömlösa sent i går kväll. Jämtland, Gästrikland och Västernorrlands kunder drabbades hårdast. Många av avbrotten beror på träd som har vält och rivit ner ledningar.

Stormen avtog

Även i Gävleborgs län drabbades många kunder.

– Det här är nog det värsta jag har varit med om i stormväg. Det är träd huller om buller och överallt. Det kommer bli mycket jobb på fredag, säger Bengt Stadin, stabschef på Jämtlandspolisen.

Vid 01-tiden så hade stormen bedarrat på de flesta håll i landet. Den enda klass 3-varningen som då fortfarande återstod gällde för Västernorrlands län. Där kunde vindstyrkor på upp till 30 meter per sekund uppmätas i byarna.

På fredagsmorgonen har SMHI bara utfärdat klass 1-varning för delar av Östersjön, där det råder kuling. Samtliga varningar för land är borttagna.