Kallar sändningen för sexualfientlig propaganda

NYHETER

Den ryska stats-tv:n sände klipp från SVT:s barnprogram "Biss och Kajs" – som avskräckande exempel.

Nu avfärdas publiceringen som sexualfientlig propaganda:

– Det här är ett syndrom på ett djupt sjukt samhälle, säger historieprofessorn och Rysslandsexperten Kristian Gerner.

Foto: LARS EPSTEIN/DN/TT
Professor Kristian Gerner.

"Biss och Kajs" är ett SVT-barnprogram vars syfte är att lära barn om kroppens funktioner.

I söndags fick programmet exemplifiera "europeisk dekadens" i ryska första kanalen, Rossiya 1.

Samtidigt som klipp från barnprogrammet spelades upp hotade nyhetsankaret Dimitrij Kiselev att Ukraina skulle bli likadant som Sverige om landet vänder sig till EU i stället för Ryssland.

"Vidrig atmosfär"

Historieprofessorn Kristian Gerner vid Lunds universitet är inte förvånad över sändningen.

– Jag känner igen de här argumenten från den ryska propagandan. Tidigare har de sagt att om Ukraina går med i EU så måste de tillåta samkönade äktenskap. Det är en fullständigt vidrig atmosfär i Ryssland som drivs av regimen Putin i nära samarbete med den rysk-ortodoxa kyrkan, säger han.

Han menar att det inte är någon slump att Rossiya 1 valt ut ett barnprogram där kropp och nakenhet inte är tabu. Han nämner lagförslaget i ryska duman att barn till homosexuella föräldrar ska kunna omhändertas.

– Det har övergått till att man över huvud taget framställer homosexualitet som något vidrigt och samhällsfarligt. Det är en sexualskräck eller homofobi som är mer eller mindre officiell politik. Det här bara understryker det, säger Kristian Gerner.

Utmålar Carl Bildt som fiende

Aftonbladet har tidigare rapporterat om när tv-kanalen Rossiya utmålat det svenska försvaret som ett klent gäng klädda i trikåer. Kristian Gerner hävdar att Sverige blivit en måltavla i rysk tv - på grund av utrikesminister Carl Bildts agerande under Georgienkrisen 2008.

– Man har byggt upp Carl Bildt som den stora fienden sedan dess. Då kritiserade man också Bildt för att han skulle vara en hetsare i kallakrigsanda, säger Kristian Gerner.

– De vill skapa en stämning av att de hotas av omvärlden på alla möjliga sätt, inte bara vapenmässigt utan även värderingsmässigt. Att Carl Bildt och Sverige försöker undergräva moralen i Ryssland. Man vill säga 'titta nu kära ryssar hur degenererade svenskarna är', säger Kristian Gerner.

Hur nära knuten är Rossiya 1 till regeringen?

– Den gör inget som går emot regeringens politik. Sen har de väl ett visst spelrum, men de vet vad som förväntas av dem.