Kievs borgmästare sparkas

NYHETER

Nu rullar huvuden i Ukraina.

Flera höga tjänstemän sparkas och sätts i husarrest efter polisens brutala behandling av demonstranter, rapporterar ryska Interfax.

Den 30 november blev bilder på blodiga demonstranter i Kiev nyhetsstoff över hela världen. Såväl EU som USA riktade skarp kritik mot polisens behandling av de oppositionella demonstranterna.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt twittrade att han var orolig för att landets ledare valt förtryckets väg.

Nu har ett antal högt uppsatta tjänstemän fått sparken och ska sättas i husarrest. Bland dem finns Kievs borgmästare och biträdande chefen för Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.
De misstänks för tjänstemissbruk i samband med de våldsamma protesterna för två veckor sedan, enligt riksåklagaren.

Tiotusentals i demonstration för Janukovytj

Samtidigt har tiotusentals människor samlats i en demonstration till stöd för Ukrainas president Viktor Janukovytj, rapporterar Reuters.

Kravallpolis finns på plats för att hålla isär massan och de regeringskritiska demonstranterna som fortsätter sina protester på Självständighetstorget.

Protesterna mot regeringen började som en reaktion mot presidenten Janukovytj beslut att säga nej till närmare samarbete med EU och istället godta Rysslands utsträckta hand.

Sedan dess har Janukovytj backat och jobbar nu för att hålla sig på god fot med både Ryssland och EU.

– Vi kan inte prata om framtiden utan att återställa handelsrelationen med Ryssland, sa president Viktor Janukovytj i ett tv-sänt tal tidigare i veckan.

Så sent som i går träffade presidenten de tre främsta oppositionsledarna, men samtalen var enligt oppositionsledaren och boxningsvärldsmästaren Vitalij Klitjko fruktlösa.

– Myndigheterna har inte tillmötesgått några av våra krav, sa han enligt TT.

Under helgen väntas fler demonstrationer när flera amerikanska senatorer besöker Ukraina.