Gigantisk ubåt hittad utanför Hawaii

1 av 2
NYHETER

Den gigantiska ubåten kunde bära tre bombplan – som var redo för attack.

Efter andra världskriget försvann den spårlöst efter en hemlig manöver från USA.

Nu har mysteriet lösts och I-400 har hittats.

Den japanska undervattensgiganten I-400 har varit försvunnen sedan 1946. Med sina 122 meter var ubåten sin tids största ubåt. Farkosten kunde resa ett och ett halvt varv runt jordklotet utan att fylla på med bränsle. Ombord kunde den frakta tre bombplan - som vart och ett bar på en 820-kilos bomb. På någon minut kunde planen vara startklara efter att ubåten intagit ytläge.

"Sen-Toku"-ubåtarna, som de också kallas, uppges ha varit de första som användes som bas för strategiska bombanfall med flygplan.

Dragkamp med Sovjetunionen

Efter andra världskrigets slut beslagtog USA fyra japanska ubåtar av den här klassen och förde dem till marinbasen Pearl Harbor för inspektion av den toppmoderna teknologin.

Samtidigt gjorde också Sovjetunionen anspråk på att undersöka ubåtarna i enlighet med ett av andra världskrigets fördrag.

För att undkomma att teknologin hamnade i sovjetiska händer sänkte USA de fyra ubåtarna i havet utanför Hawaii - och hävdade att de var försvunna, skriver Huffington Post.

Sedan dess har ubåtens position varit ett mysterium.

Mysteriet löst

Nu har forskare på universitetet i Hawaii lokaliserat farkosten på 700 meters djup, sydväst om ön Oahu, Hawaii.

– I-400 har varit på vår "att hitta-lista" en tid. Den var den första av sitt slag och det byggdes bara tre stycken, så det är en både unik och historiskt värdefull ubåt, säger Terry Kerby, expeditionschef för undervattensuppdrag på universitetet i Hawaii.

Forskarna upptäckte ubåtsvraket genom att kombinera olika typer av sonardata. På så sätt kunde man upptäcka ojämnheter på djuphavsbotten.

– Att hitta den där vi gjorde det var totalt oväntat. All vår forskning pekade på en plats längre ut till havs, säger Terry Kerby.

– Det var rysande att se när en gigantisk ubåt dök upp i mörkret.