Socialdemokraternas strategi

NYHETER

Så ska Socialdemokraterna vinna valet

1 av 2

Med 70 miljoner i reklaminsatser och 1,5 miljoner väljarsamtal ska Socialdemokraterna vinna valet.

– Socialdemokraterna är ett handlingskraftigt parti och vi kommer att satsa på jobben, skolan och välfärden, säger Jan Larsson, valledare för Socialdemokraterna.

Med mindre än tio månader kvar till valet skruvas det politiska tempot upp och valledare Jan Larsson presenterar Socialdemokraternas valstrategi.

– De frågor vi prioriterar är jobben, skolan och välfärden i den ordningen, säger Jan Larsson.

Socialdemokraterna satsar på att förbli Sveriges största parti och ambitionen är att få över 35 procent av rösterna vid nästa val.

I valet 2010 fick partiet 30,7 procent av rösterna.

För att nå målet kommer Socialdemokraterna att satsa 70 miljoner kronor på reklam och genomföra 1,5 miljoner väljarsamtal. Det handlar om att vinna tillbaka de väljare som svek partiet vid förra årets val och framförallt är det kvinnor ur medelklassen som ska hitta tillbaka till det socialdemokratiska partiet.

– Vi måste övertyga de som röstade på alliansen 2010 men nu är besvikna att rösta på Socialdemokraterna istället, säger Jan Larsson.

Han menar att det kommande valet handlar mycket om ideologi.

– Ska vi ha fler skattesänkningar eller ge mer resurser till skola och välfärd?

Blickar framåt

Socialdemokraterna ska nu sluta att se alltför mycket i backspegeln och i stället blicka framåt.

– Hjalmar Branting lever inte längre, nu ska vi prata framtid istället för historia, säger Jan Larsson.

Socialdemokraterna har satt som mål att ha EU:s lägsta arbetslöshet och sätter jobben högst upp på agendan. Men även skolan blir en av partiets viktigaste frågor.

– Ett innovationsrikt land som Sverige ska ha en ambition att eleverna ska lära sig mer än OECD:s genomsnitt, säger Jan Larsson.

Samarbete med andra partier

Socialdemokraterna vill inte gå till val tillsammans med andra partier men kan efter valet tänka sig att samarbeta med partier från båda blocken. Stefan Löfven har tidigare uttalat att Miljöpartiet ses som den naturliga samarbetspartnern men

att Socialdemokraterna även har en del gemensamt med Vänsterpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet. Enligt Stefan Löfven är blockpolitiken fördummande och ger Sverigedemokraterna en oönskad vågmästarroll. Och just Sverigedemokraterna är det enda parti som socialdemokraterna inte kan tänka sig att samarbeta med.

– För oss blir det viktigt att påminna om att Sverigedemokraterna är ett parti långt ut på högerkanten, säger Jan Larsson.