Öppenhet en nyckelfråga på M:s valupptakt

avPer Lidholm

NYHETER

Öppenhet och samarbete inom Europa.

Men också skarp kritik mot både Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Det var den röda tråden när Moderaterna i dag höll sin valupptakt inför Europaparlamentsvalet.

Runt 400 personer var på plats när Moderaterna i dag höll sin valupptakt på Norrmalmstorg i Stockholm.

Partiets toppkandidater inför Europaparlamentets var tillsammans med bland andra statministern och partiledaren Fredrik Reinfeldt samlade när Moderaterna i dag på allvar drog igång sin kampanj inför EU-valet.

”Har visat vägen framåt”

Det gemensamma temat var vikten av ett stärkt samarbete över de europeiska gränserna.

– Det är det europeiska samarbetet som har visat vägen framåt. Låt oss ta bort gränser betydelse, låt oss handla med varandra, låt oss resa över gränser, låt oss se till att vi byter studenter med varandra. Så att den som har en bakgrund kommer till en annan, sa Fredrik Reinfeldt under sitt tal.

Även på den inledande presskonferensen betonade Reinfeldt betydelsen av ett enat och öppet Europa.

– Det finns utmaningar mot synen på öppenhet i många av Europas länder. Det återfaller ett vi mot dem-tänkande som har plågat den här kontinenten i århundranden.

”Socialdemokraterna har fel”

EU-samarbetet som en viktig jobbmotor och betydelsen av svensk export var andra moderata hjärtefrågor som återkommer på agendan.

Samtidigt riktades skarp kritik mot både Sverigedemokraterna och den röda oppositionen.

– Vi säger att vi har haft fri handel sedan 1950, men det fungerar fortfarande inte, påpekade Reinfeldt som sedan gick hårt åt Socialdemokraterna.

– Vi gör inte som Socialdemokraterna säger "är det inte dags för lite protektionism ändå, är det inte lite bra att säga att i Sverige ska svenska regler gälla?". Om alla säger det så har vi kommit tillbaka dit vi började. Då möter vi bara handelshinder. Vi är en liten och öppen ekonomi som är helt beroende av att handla med vår omvärld. Säg nej till protektionism, Socialdemokraterna har fel, det är öppenhet som ska gälla.

Kritik mot både SD och V

I en klart EU-positiv miljö på Norrmalmstorg fick även EU-moståndarna Jimmie Åkesson (SD) och Jonas Sjöstedt (V) sig en varsin känga.

– I Sverige finns det två som vill att vi ska lämna den europeiska unionen. Det är Jimmie och det är Jonas. Jimmie därför att han vill hålla folk utanför och Jonas för att han vill hålla folk innanför, sa toppkandidaten Gunnar Hökmark och togs emot av applåder.

ARTIKELN HANDLAR OM