Intern isolerad på grund av allergi

Publicerad:

NYHETER

Anstalten säljer nötter i kiosken

En intern på Kumlaanstalten har tvingats sitta isolerad i över ett halvår på grund av sina svåra allergier.
En intern på Kumlaanstalten har tvingats sitta isolerad i över ett halvår på grund av sina svåra allergier.

Internen på Kumlaanstalten har suttit isolerad i över ett halvår. Anledningen: Mannen har livshotande allergier mot nötter som säljs i fängelsets kiosk.

En intern på Kumlaanstalten har tvingats sitta isolerad i över ett halvår på grund av sina svåra allergier. Den 36-åriga mannen har själv uppgivit att han inte tål nötter, parfymer, mögel, selleri, rödvin, svamp, damm, pollen eller pälsdjur. Allergier som delvis bekräftats av sjukvården på anstalten. Där har man bedömt att hans allergier måste tillmätas allvarlig betydelse och att det är förenligt med livsfara att placera mannen i gemensamma utrymmen. En helt säker miljö har nämligen inte kunnat garanteras då både nötter, parfymerade deodoranter och parfymerade tvålar finns till försäljning i de intagnas kiosk.

Allergier trots avskildhet

Men enligt den allergiska internen har inte placeringen i avskildhet fungerat. I en anmälan till JO skriver mannen att han ska ha drabbats av allergiska reaktioner upp till tio gånger efter det att han isolerats. Mannen ska bland annat ha serverats fel mat och fått mögligt bröd till frukost.

Nu tas nötterna bort

Nu revideras Kriminalvårdens handbok för kioskverksamhet och nötter ska inte längre säljas. Dessutom undersöks möjligheten att begränsa utbudet att hygienartiklar till sådana som har godkänts av astma- och allergiförbundet.

Publicerad: