Mona Sahlin: ”Jag slutar härmed att lyssna på Wiehe”

avSayna Mostofizadeh

NYHETER

Mikael Wiehe vill inte att hans En sång till modet spelas på 10 årsdagen av mordet på Anna Lindh.

"Hon böjde sig", skriver han i en debattartikel i Aftonbladet.

– Weihe är ynklig, säger Mona Sahlin (S). 

Den 11 september är det tio år sedan utrikesministern Anna Lindh, S, mördades. På årsdagen ska en minnesceremoni hållas till hennes ära i Kungsträdgården, Stockholm. Sångaren Mikael Wiehe kontaktades nyligen av arrangören på uppdrag av Anna Lindhs minnesfond. Han fick frågan om hans En sång till modet fick spelas under årsdagen. Svaret blev nej.

I en debattartikel som publicerades på tisdagen i Aftonbladet förklarar Wiehe varför.

”Böjde sig för makten”

USA krävde 2001 att två egyptiska medborgare som bodde i Sverige skulle skickas ut ur landet. Ahmed Agzia och Mohammed Alzeri fördes med ett CIA-plan till Egypten där de fängslades och torterades. Utvisningsbeslutet signerades av dåvarande utrikesminister Anna Lindh. Enligt Wiehe innebar beslutet att Lindh böjde sig för makten och accepterade tortyr. 

"Oavsett vad man i övrigt kan säga om hennes handlande i denna fråga så kan man i alla fall inte påstå att det dikterades av mod. Jag vill därför inte att En sång till modet används vid minnesceremonin för Anna Lindh den 11 september", skriver Mikael Wiehe.

Wiehe föreslår istället att en annan av hans sånger Just i den här sekunden spelas på minnesdagen. De sista raderna i den sången lyder:

Det är så lite en mänska kan göra

Det är så lite en mänska förmår

Men den som vill kalla sig mänska

får göra det lilla ändå

”Nu räcker det”

Uttalandet har fått Mona Sahlin att se rött.

– Wiehe är ynklig. Som inte ser modet där det faktiskt finns. Ynklig som har mage att diktera om vad som sjungs på minnesdagen av det politiska mordet på Sveriges utrikesminister. Jag slutar härmed att lyssna på Wiehe. Efter 40 år. Nu räcker det, säger hon.

Anna Lindh var Mona Sahlins partikollega och vän. Sahlin är nu ordförande i Anna Lindhs minnesfond och delar inte Wiehes bild av Lindh som någon som böjde sig för makten.

– Anna var en ovanligt modig politiker. Modig som kvinna i en mansvärld. Modig som alltid stod upp för de som behövde solidaritet. Fråga palestinier eller kurder om Anna hade mod. Anna Lindh hade mod. Det skall ingen ta ifrån henne, säger Mona Sahlin.