Elin dog efter myskväll

Av: Emma Kirkhoff

Publicerad:
Uppdaterad:

Åt tacos med sin kompis - då fick hon en allergichock

1 av 2 | Foto: PRIVAT
fick allergisk chock På grund av nötallergin var Elin Wahlgren, 16, alltid noga med att kolla innehållsförteckningen. Men något snett när hon förra tisdagen åt tacos tillsammans med en vän. Elin fick svårt att andas och fördes snabbt till sjukhus där läkarna inte kunde rädda hennes liv. Maten har lämnats in för analys men varken läkarna eller familjen vet vad som utlöste chocken. ”Det här ska inte behöva drabba fler”, säger Ann-Sofie Wahlgren, Elins mamma.

Myskvällen med tacos slutade i tragedi.

Två dagar senare dog Elin, 16, i sviterna av en allergisk chock.

– Det här ska inte behöva drabba fler, säger mamma Ann-Sofie Wahlgren till Gefle Dagblad.

Förra tisdagen hade 16-åriga Elin Wahlgren från Valbo utanför Gävle myskväll tillsammans med en kompis. De åt tacos - tortillachips, quornfärs, guacamole och cheddardip. Eftersom Elin var nötallergiker var hon alltid väldigt noga med att kolla ingredienserna i innehållsförteckningen.

– Om det stod på en vara att den kunde innehålla spår av nötter tog hon en annan, säger Elins mamma Ann- Sofie Wahlgren till GD.

Fördes akut till sjukhus

Men den här gången gick något snett. Efter att hon hade ätit fick Elin svårt att andas. Hon fördes snabbt till Gävle sjukhus, där man snart kunde konstatera att läget var allvarligt.

Läkarna gjorde allt vad de kunde för att rädda Elin - men det hjälpte inte.

Förra torsdagen dog Elin. Enligt sjukhuset var det den kraftiga allergiska reaktion som tog hennes liv, skriver GD.

I dagsläget vet varken läkarna eller familjen vad som utlöste chocken. Maten som Elin åt under den där kvällen lämnades in för analys.

Uppmanas ta bort quorn

Enligt tidningen har några av svaren kommit.

Det fanns inga spår av jordnötter i de dippsåser av märket Santa Maria som var två av de fyra misstänkta produkterna, skriver GD. Enligt tidningen har också Konsum Värmland skickat ut ett produktlarm till alla Konsumbutiker och uppmanat dem att ta bort quorn från frysdiskarna tills annan information kommer.

Ann-Sofie Wahlgren uppmanar nu livsmedelsföretagen att vara tydligare med sin märkning.

’Ska inte hända’

Ann-Sofie tycker också att det pratas för lite om nötallergi och allergiker.

– Man undrar varför inte ämnet lyfts upp. Det här ska inte behöva drabba fler, säger hon till tidningen.

Enligt läkaren och allergiprofessorn Magnus Wickman händer det som Elin Wahlgren råkade ut för väldigt sällan i Sverige.

– Det ska inte behöva hända, det är väldigt ovanligt att folk dör av matallergi. I Sverige har vi haft tre dödsfall de senaste sex åren, säger han till Aftonbladet.

Allergisk? så här skyddar du dig

Lusläs innehållsförteckningen - saker du tror inte ska innehålla nötter kan göra det för att förbättra produktens konsistens eller smak.

Ha alltid två adrenalinsprutor med dig - en av dem kan klicka och då är det viktigt att ha en i reserv.

Tveka inte - ta sprutan om du känner symtom. Det är inte farligt att ta medicinen, ta den hellre en gång för mycket än en gång för lite.

Ha en handlingsplan - varje patient med adrenalinsprutor ska ha en läkarskriven handlingsplan där det står vad man ska göra om man känner symtom.

Låt inte ambulanspersonalen vända i dörren - även om du känner dig och ser frisk ut. När adrenalinet går ur kroppen efter tre timmar kan man få en kraftig reaktion och då ska man alltid vara på sjukhus.

Källa: Magnus Wickman, läkare och allergiprofessor.

Därför reagerar kroppen

Man reagerar på nötternas försvarsproteiner som finns i nöten för att den ska kunna bli en planta. De är immun- oaggressiva, de ska ta kål på bakterier och mögel som vill förstöra plantan och det gör att proteinerna i nöten är väldigt potenta.

När någon har utvecklat allergi mot proteinet uppfattar kroppen det som något jättefarligt som den ska ta kål på. Det slår slint i immunförsvaret så att man får en chockreaktion.

Det börjar med en allmän sjukdomskänsla. Ofta får man klåda i munnen och sedan börjar det klia i huden. Får man en kraftig allergisk chock påverkas cirkulationen och andningen - man kan få ett kraftigt astmaanfall, blodtrycksfall och i värsta fall hjärtstopp.

Källa: Magnus Wickman, läkare och allergiprofessor.

Publicerad: