Bedragerska slog till igen – lurade till sig över 750 000 kronor

Åtalspunkterna är många – och omfattar bland annat grovt bedrägeri och utpressning.

Den 26-åriga dömda bedragerskan på Gotland har lurat till sig hundratusentals kronor från nya män.

– När hon inte haft pengar har hon mått väldigt dåligt, säger hennes försvarare Tomas Pettersson.

I måndags avslutades rättegången mot en 26-årig kvinna som stått åtalad för ett 25-tal olika brott.

De flesta av punkterna har rört grovt bedrägeri – som hon utsatte sin dåvarande pojkvän för. Dessa har hon erkänt under rättegången, trots att hon nekat under utredningen.

I många av fallen har hon använt pojkvännens namn och kortuppgifter för att handla på nätet – framför allt kläder och smycken. Hon har dessutom utan hans vetskap vid ett tillfälle tagit lån på 120 000 kronor i hans namn. Dessutom fingerade hon ett scenario där hon påstod att en vän krockat i Turkiet och behövde 150 000 kronor för att hjälpa vännen.

– Några kamrater skulle ha krockat med en Volvo XC90 och var tvungna att betala 350 000. De påstods ha haft 200 000 och hon behövde återstoden så hon kunde åka ner och lösa ut dem, säger åklagare Mats Wihlborg.

Men några vänner fanns inte. I stället har 26-åringen fejkat en sms-konversation som hon sedan visat upp för pojkvännen som i sin tur lånat ihop pengarna.

Utpressade släkting

Totalt ska 26-åringen ha lurat pojkvännen på över en halv miljon kronor.

26-åringen misstänks även för utpressning av en nära släkting på totalt 152 000 kronor då hon hotade med att sprida ”ett menligt meddelande” rörande personen om hon inte fick pengarna.

Dessutom har hon åtalats för att ha köpt en bil utan att betala, sålt en mobiltelefon på Blocket som inte fanns och ett förstahandskontrakt i Stockholm för 55 000 kronor. Men inte heller lägenhetskontraktet fanns.

Totalt har kvinnan lurat till sig pengar och föremål till ett värde av mer än 750 000 kronor, men åklagaren tror att mörkertalet kan vara stort.

– Vi är ju lite yrkesskadade, men det är ändå ganska speciellt och intressant att läsa om hennes förslagenhet. Bedragare har ju oftast den fördelen att de kan vara ytterst trovärdiga, säger åklagare Mats Wihlborg.

Han har tidigare aldrig sett ett lika omfattande bedrägeri och har arbetat med ärendet sedan det nystades upp under slutet av 2012.

Även polisens utredare Joakim Lundin anmärker på kvinnans förslagenhet.

– Hon är väldigt bra på att tala för sig, helt klart är det så. Det hör man gemensamt från alla målsägare. Men det måste man väl kunna vara för att kunna hålla på med bedrägeri, säger Joakim Lundin.

Har haft det jobbigt

Kvinnan har sedan tidigare domar på sig och dömdes 2011 för stöld, bedrägeri, försök till bedrägeri, bedrägligt beteende och urkundsförfalskning till skyddstillsyn i förening med 240 timmars samhällstjänst. Alternativstraffet var då 11 månaders fängelse, och 26-åringens advokat befarar nu att tingsrätten denna gång kommer att utdöma fängelsestraff.

– Det är stor risk för att vi blir besvikna över tingsrättens dom och får överklaga till hovrätten. Där kommer vi försöka få en så kallad kontraktvårdsutredning. Det är ju helt klart att hon behöver hjälp och stöd för att detta ska kunna upphöra, säger advokaten Tomas Pettersson.

På frågan om varför hon begått brotten har kvinnan svarat svävande.

– Hon har angett den förklaringen att det inte finns någon plan bakom det över huvud taget. I perioder när hon har mått dåligt har känt att det varit skönt att ha pengar. När hon inte haft pengar har det varit väldigt jobbigt, säger Tomas Pettersson.

I dag föll domen i Gotlands tingsrätt. Enligt Hela Gotland döms hon för bland annat flera fall av grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri och utpressning. Fängelstraffet är två år och sex månader. Hon ska också betala runt 725 000 kronor till 26 olika personer, banker och företag som yrkat på flera skadestånd.

Publisert: