S flirtar med C i skuggbudgeten

”Jag tänker naturligtvis se vilka möjligheter det finns att diskutera med Centerpartiet”, säger Magdalena Andersson (S).
”Jag tänker naturligtvis se vilka möjligheter det finns att diskutera med Centerpartiet”, säger Magdalena Andersson (S).

Socialdemokraterna köper de flesta av regeringens skattehöjningar.

Några totaldissas.

Andra vill de endast ändra – med hjälp av Centerpartiet.

– Jag ser fram emot en sådan diskussion, säger Magdalena Andersson (S), ekonomiskpolitiska talesperson.

De frågor som skapat mest huvudbry för regeringen är att Socialdemokraterna vill höja restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga.

I övrigt köper köper partiet de flesta av regeringens skattehöjningar och en del av dem vill de ändra endast ändra. Några av dem berör inte ens gemeneman – som slopad gruppregistrering till mervärdesskatt.

Vill ändra lokal företagsskatt

Det förslaget innebär med andra ord att regeringen vill ta bort möjligheten för finansiella företag, såsom försäkringsbolag och banker, att gruppregistrera för moms.

Kritiker menar att förslaget slår hårt mot lokalt förankrade finans- och försäkringsbolag.

S uppgav i dag under en presskonferens att partiet vill ändra momshöjningen.

– Problemet med att lägga särskild skatt på de lokala Sparbankerna är att vi vet att de är väldigt viktiga för tillväxten i hela landet och för möjligheten att finna finansieringen för mindre företag ute i glesbygden i Sverige, säger Magdalena Andersson, partiets ekonomiskpolitiska talesperson.

Flirtar med Centern som tvekar

I stället menar hon att regeringen gynnar storbankerna skattemässigt med det här förslaget.

I går blev det även tydligt att Centerpartiet vacklar i frågan. En hårt pressad Annie Lööf påpekade för Dagens Industri att förslaget nu ska ut på remiss. Även partikollegor vittnar om en osäkerhet.

Den är inte S sen med att ta fasta på. C som går till val på en "närodlad politik".

– Jag tänker naturligtvis se vilka möjligheter det finns att diskutera med Centerpartiet om vi kanske skulle kunna nå en samsyn kring att lägga beskattningen på något annat sätt. Jag förstår om Centern inte heller tycker att regeringens är något bra förslag, säger Andersson.

”Socialdemokratisk maktfint”

Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl köper inte den flirten.

– Samma dag som hon ska ska smälla 22 miljarder på de jobbskapande småföretagarna, som vi satsar på, ska hon då prata om 1,5 miljarder i skattesänkningar just för finanssektorn. Det är lite svårt att förstå. Dessutom är det inte så att hon har sagt nej till den här skattehöjningen utan hävdar bara att den ska vara bättre, säger han.

– Det här var ju en sådan där klassisk socialdemokratisk maktfint. Det har vi lärt oss sedan länge att inte gå på.

Även Ådahl påpekar att förslaget nu är ute på remiss. "För att göra det bättre". Han öppnar inte för några samtal med Andersson men tvekar inte om att möta henne i en debatt.

– Jag har försökt göra det jättelänge i de här frågorna och Socialdemokraterna vill inte ta den typen av debatter.

Publisert: