Dränkte sin ettåriga dotter i tvättbalja

Norsk kvinna inför rätta misstänkt för mord

Den ett år och tio månader gamla dottern vägrade gå och lägga sig. Då dränkte mamman henne i en hink med vatten.

– Det fysiska våldet gick så långt att flickan dog, säger åklagaren Cecilie Schløsser Møller till NRK.

I dag började rättegången mot en 28-årig kvinna i Oslo som misstänks för mord på sin egen dotter. Hon ska även ha misshandlat dottern under en lång tid, både med slag och förnedring.

I oktober 2010 ska mamman ha dränkt sin dotter i en tvättbalja för att hon vägrat lyda. Hon har berättat i förhör att dottern vaknat vid 03-tiden på natten och inte lytt när hon blev tillsagd att gå och lägga sig igen.

Kvinnan ska då ha hållit det försvarslösa barnet upp och ned i en hink vatten tills hon slutade andas. Samtidigt ska mammans pojkvän ha gett instruktioner via en videolänk från London.

– Den misstänkta har förklarat att hennes pojkvän hjälpte henne att disciplinera barnet, och att han föreslog att hon skulle hålla dottern upp och ned i en tvätthink, har åklagare Kristin Rusdal sagt till Verdens Gang.

Det var sjukhuspersonal som slog larm till polisen en stund efter att de fått in den medvetslösa flickan, enligt NRK. Polisen utredde saken i ett år innan kvinnan kunde gripas vintern 2011.

Tejpade för munnen

Den 35-årige pojkvännen, som inte är far till barnet, står åtalad för medhjälp till mord efter att ha utlämnats till norsk polis under vintern 2012.

Mamman är även misstänkt för att ha misshandlat barnet grovt under hennes sista halvår i livet. Bland annat ska barnet ha tvingats äta en hel tesked med chilipulver.

Flickan ska även ha tvingats stå flera timmar i skamvrå med benen fastbundna. Hon har tvingats vara vaken när hon velat sova och mamman ska ha tejpat för munnen på henne när hon grät.

– Det fysiska våldet gick så långt att flickan dog, säger åklagaren Cecilie Schløsser Møller till NRK.

Förnekar mord

I åtalet står att mordet bedöms som särskilt grovt eftersom dottern varit helt försvarslös. Men kvinnan förnekar att hon velat döda sin dotter.

– Min klient erkänner sig inte straffskyldig för överlagt mord, men delvis straffskyldig för barnmisshandeln, säger kvinnans försvarare Geir Hovland till NRK.

Barnets pappa är bosatt utomlands och ska inte ha känt till misshandeln

– Han fick först besked om att dottern förts till sjukhus och att det handlade om en olycka. Han fick senare reda på att det inte var en olycka. Det var förfärligt för honom, säger pappans målsägandebiträde Vidar Storvik.

Rättegången kommer att pågå i minst fem veckor. 30 vittnen ska höras, bland annat vårdpersonal, utredare, experter på rättsmedicin, vänner och familj.

Publisert: