Butikschef hällde vatten på tiggare

avMathias Asplund

Kunden: "Man blir så arg att det svartnar".

Foto: ANDERS DEROS
Kalldusch Chefen för en Hemköpsbutik i Göteborg ska ha hällt vatten över en kvinna som tiggde vid ingången. Nu åtalas han.

Vittnen säger att chefen för en matbutik i Göteborg kastat vatten på en kvinna som satt utanför butiken och tiggde pengar. Det har fått en hatstorm av blåsa upp i sociala medier.

Butikschefen säger att han tvättat fönster.

– Om det kommit vatten på någon är jag den förste att beklaga, säger han.

”Butikschefen klev precis ut och hällde en spann vatten över kvinnan som satt på gatan utanför och tiggde”. Så skrev journalisten Per Adolfsson på Facebook direkt efter händelsen. Han var ute på promenad med sin hund på förmiddagen och tänkte köpa en macka på Hemköp.

Utanför butiken satt kvinnan och grät medan en annan kvinna försökte trösta henne. Hon var blöt och berättade att butikschefen slängt vatten på henne.

– Precis då kommer butikschefen ut med ytterligare en spann vatten. "Vad fan sysslar du med?" frågade jag. Han beter sig aggressivt och slänger demonstrativt vatten på fönstret så att hon blir ännu blötare, säger Per Adolfsson.

Han blev ilsken och konfronterade butikschefen.

– Man blir så arg att det svartnar och det blir lite ordväxling. Men han fortsätter med någon slags låtsastvätt medan hon sitter där genomblöt med sina utspillda pengar, säger Per Adolfsson.

Per Adolfsson, som är chefsredaktör för tidningen Skriva, tycker att det är positivt att fler som passerade just då reagerade mot butikschefens beteende och sa ifrån. Men för Per Adolfsson är det sluthandlat på Hemköp.

– Det är obegripligt att han gör en sådan här sak mitt på blanka dagen och tror att folk inte ska reagera. På den här affären ska jag aldrig mer handla.

”Skulle tvätta fönster”

Butikschefen säger att han tvättat fönster under butikens årliga vårstädning. Han berättar att det sitter tiggare utanför butiken sju dagar i veckan men att han inte lagt märkte till att någon ska ha blivit blöt.

– Jag skulle aldrig någonsin kasta vatten på någon. Om det är så att det kommit vatten på någon är jag den förste att beklaga, säger han.

Han har inte uppfattat att det blev bråk eller ordväxlingar utanför butiken efter händelsen.

– I min värld var det inte det. Jag hade fokus på att tvätta det sista fönstret och uppfattade inte något bråk, säger han.

Men fler vittnar om att ha sett händelsen. Lilian Pekkari som driver en butik på andra sidan gatan såg vad som hände och hjälpte sedan kvinnan torka sig och få något varmt på sig.

– Hon grät och butikschefen var aggressiv och gapig. Det har hänt saker tidigare också. Det är en sådan rå stämning och ett sådant människoförakt, säger hon till GT.

Ilska på nätet

Just nu har Per Adolfssons Facebookinlägg delats delats över tusen gånger. På Twitter går diskussionen varm.

Butikschefen tycker att det är synd att saken fått sådana proportioner. Han har blivit nedringd under dagen.

– Jag är jätteledsen för det här för jag skulle aldrig kasta vatten på någon, säger han.