FBI ska granska filer från pilotens simulator

avIda Gustafsson

– Hade fem landningsbanor i flygsimulatorn

1 av 46

Flygsimulatorn som piloten Zaharie Ahmad Sha hade i sin källare var inprogrammerad med fem landningsbanor från flygplatser vid Indiska Oceanen.

Amerikanska FBI ska tillsammans med malaysiska myndigheter analysera raderade filer.

Samtidigt ska ny radardata bekräfta att planet flugit över ett annat land.

Kapten Zaharie Ahmad Sha beskrivs av flygbolaget som mycket rutinerad. När MH370 försvann hade han över 18 000 flygtimmar bakom sig.

Utöver detta hade han säkerligen övningstimmar från flygsimulatorn som han hade i sitt hem.

Fem banor i Indiska Oceanen

Under onsdagens presskonferens bekräftar malaysiska myndigheter att det fanns raderade filer i pilotens flygsimulator. Utredarna i Malaysia försöker nu tillsammans med amerikanska FBI att återskapa och analysera filerna. Enligt myndigheterna raderades loggarna nyligen.

– Jag vill understryka att passagerarna ombord, piloterna och besättningen är oskyldiga tills motsatsen bevisas, säger försvarsministern Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Simulatorn som kaptenen Zaharie Ahmad Sha hade i källaren hade fem olika landningsbanor från flygplatser inprogrammerade.

– Vi kan inte utesluta möjligheten att planet kan ha landat på en landningsbana som inte är så hårt övervakad, som ett tillägg till teorierna att planet landat i havet, i bergen eller på en annan öppen plats, säger en källa till The Malay online.

Flög över annat land

De fem landningsbanorna i pilotens simulator motsvarar verkliga landningsbanor som finns nära den Indiska Oceanen.

– Simuleringsprogrammen är baserade på landningsbanan vid Males internationella flygplats, en flygplats som ägs av USA (Diego Garcia)och tre andra landningsbanor i Indien och Sri Lanka. Alla landningsbanor har en längd på 1000 meter, säger en anonym källa till den malaysiska tidningen Berita Harian, enligt Malay Online.

Malaysiska myndigheter sa på onsdagen att man har ny radardata som visar att planet flög över ett annat land. De vill inte berätta vilket land det rör sig på grund av säkerhetsskäl, skriver Daily Mail.

Hittades vid husrannsakan

Under tisdagens presskonferens förnekade malyasiske försvarsministern Datuk Seri Hishammuddin Hussein att planet skulle ha landat på den amerikanska militärbasen Diego Garcia. Men enligt källan utreds det ändå som en möjlighet med tanke på de landningsbanor som hittats i simulatorn.

Kaptenens flygsimulator hittades vid en husrannsakan i pilotens hem i lördags. Simulatorn beslagtogs av polis och dess innehåll har utretts sedan dess. Även andrepiloten Fariq Abdul Hamids hem genomsöktes av polis i helgen, men det är okänt om polisen gjorde några fynd.

I helgen gick malaysiska myndigheter ut med information att MH370 troligtvis kapats efter att någon stängt av planets kommunikationssystem.

Utredningen fokuserar nu på de personer som var ombord på planet.

ARTIKELN HANDLAR OM