Svenskt krigsmateriel kan användas i Egypten

Har sålt pansarplåt och ammunition

Sverige har exporterat pansarplåtar för miljoner till Egypten så sent som i fjol. Den svenska vapenindustrin har sedan tidigare en historia att sälja ammunition till den tidigare regimen under Mubarak.

– Den ammunitionen kan fortfarande användas mot befolkningen, säger Anna Ek på organisationen Svenska Freds.

Den svenska vapenexporten till Egypten är värd mycket pengar. I fjol skickades pansarplåtar som används för att skydda byggnader och fordon för ett värde av nio miljoner kronor till landet. Det avslöjar regeringens årliga exportkontroll av krigsmaterial som som sammanställer all vapenexport till utlandet.

– Med tanke på det våld som vi nu upplever så skulle det vara helt orimligt med en fortsatt export, säger Hans Linde (v), utrikespolitisk talesperson.

Övrigt krigsmateriel

Enligt rapporten rör det sig om kategori nummer 13, kallad "pansar- eller skyddsutrustning, konstruktioner och komponenter".

Plåtarna är klassade som "övrigt krigsmateriel" (ÖK), vilket innebär den lägre graden på vapenskalan. Så kallat "Krigsmateriel för strid" (KS), är hårdare reglerat och där gäller betydligt strängare regler. Men det tycker inte Hans Linde spelar någon roll.

– Det här handlar om Sveriges trovärdighet. Det är trots allt klassat som krigsmaterial av en anledning, säger han.

Inga avtal med Egypten

Enligt Inspektionen för strategiska produkter (ISP), som arbetar med tillsynen av vapenexporten, finns i nuläget inte några avtal om försäljning till Egypten.

– Som situationen ser ut nu är jag tveksam till att vi skulle bevilja några nya ansökningar från Egypten, säger Jan-Erik Lövgren, stf. generaldirektör för ISP.

Enligt honom klassades pansarplåten tidigare som civil och därför har myndigheten som policy att bevilja exporten – trots att den nu alltså är att betrakta som krigsmaterial.

Sålt ammunition för miljoner

Men Egypten har inte bara köpt svensk pansarplåt. Så sent som 2009 såldes bland annat ammunition till ett värde av åtta miljoner kronor till det nordafrikanska landet. Senaste gången svenska kulor skeppades var bara tre år sedan, då till ett värde av 200 000 kronor enligt regeringens rapport. Den ammunitionen kan fortfarande vara i bruk enligt Anna Ek, ordförande för föreningen Svenska Freds som är kritisk till vapenexport.

– Jag kan inte förstå vad Sverige kan ha för intresse av att sälja till ett land som Egypten. Generellt ska vi inte sälja till diktaturer och de senaste dagarna visar att demokrati är långt borta.

ISP har tidigare kallat debatten om svensk export till Egypten "snedvriden". I fallet med ammunitionen menar man att den skulle användas i tävlingssyfte .

Aftonbladet har sökt handelsminister Ewa Björling (m). Via sin pressekreterare och politiskt sakkunnige låter hon meddela att det är ISP som ska pröva lämpligheten för vapenexport mot svensk och europeisk lag. Aftonbladet har inte fått någon kommentar om lämpligheten att fortsätta exporten till Egypten i framtiden.

Publisert: